Adelphi Invergordon 1972

door | september 27, 2022

In de aanloop naar mijn 50e verjaardag “verzamelde” ik een aantal mooie whisky’s die, net als ik, hun oorsprong hadden in 1972. Van de meesten ging het dan om behoorlijke samples want flessen van dit jaartal zijn me vaak écht wel te duur. In dit geval gaat het om een whisky waarvan ik twee 10cl samples had staan. Samen met een aantal jaartalgenoten kocht ik vorig jaar twee flessen Adelphi Invergordon 1972 zodat we allen iets moois zouden hebben om de individuele verjaardagen mee te vieren.

Ik denk dat iedere whiskyliefhebber wel graag een whisky uit zijn of haar geboortejaar in de kast wil hebben staan. Hoe ouder je bent, des te kostbaarder die wens wordt. Een manier om de kosten wat te drukken, is kijken naar single grain whisky in plaats van single malt whisky. En als ik heel eerlijk ben… Grains op leeftijd kunnen echte pareltjes zijn hoor!

Foto Whiskybase.com

In dit geval gaat het dus om zo’n grain whisky die in 1972 werd gedistilleerd. Invergordon was de distilleerderij van dienst. Opgericht in 1960 en sindsdien volledig toegelegd op de productie van grain whisky voor inmiddels met name de blends van eigenaar Whyte & MacKay. Veruit het grootste deel van de jaarlijks geproduceerde 40 miljoen liter spirit gaat naar de blends. Daarnaast gaat er een deel van de oude vaten naar onafhankelijke bottelaars.

Foto Whiskybase.com

Bottelaar Adelphi kocht een refill ex-Bourbon hogshead met vatnummer 57150 en besloot in 2015 de gerijpte whisky op 43 jarige leeftijd te bottelen. Geen koude filtering of toevoeging van kleurstof en zonder te verdunnen. Men had ook niet veel langer moeten wachten gezien het alcoholpercentage van slechts 42,2%.

  • Neus: Zacht en erg mooi zoet kruidig van het hout. Ik ruik vooral vanille maar ook iets van potlootslijpsel en nieuw golfkarton. Op de achtergrond komt ook iets fruitigs boven in de richting van peer of is het toch een appeltje? Bijzonder.
  • Smaak: Zacht, zoet en romig. Een perentaartje met custardvulling. Het typisch kruidige tintje van grains van 25 tot 30 jaar ontbreekt naar mijn idee maar ondanks dat een heerlijk glaasje.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met ook weer dat romige zoetje. Hier lijkt zelfs iets van fudge door te komen.

Van deze botteling zijn slechts 140 flessen uitgebracht en twee daarvan stonden dus tijdelijk bij mij in de kast. Gelukkig heb ik er nog een sample van staan. Wat mij betreft een score van 88 punten voor deze Invergordon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *