Adelphi Glenrothes tweeluik, deel 2

door | november 9, 2020
Untitled

Laatst publiceerde ik deel 1 al met daarin een zeer mooie maar jonge door Adelphi gebottelde Glenrothes. Nu is het tijd voor deel 2. Ook nu weer Glenrothes, ook nu weer Adelphi. Dit keer is het echter wel een sample van een iets hogere leeftijd.


Toen ik bij Marc van Grunsven beide samples mee naar huis nam heb ik er even over gedacht om er één blog van te schrijven waarin ik beide samples zou gaan beoordelen. Ik heb de mogelijkheden afgewogen en er dus voor gekozen ze los van elkaar te beoordelen. Ik zou namelijk in dit geval niet weten welke whisky ik als eerste en welke als laatste zou moeten beoordelen. Aan de ene kant kies je snel voor het hogere percentage op als laatste, aan de andere kant is de hogere leeftijd ook wel een issue. Je snapt mijn dilemma?

In deel 1 beschreef ik een 7 jaar jonge Glenrothes. Deze versie is bijna 3x zo oud. Gedistilleerd in 1990 en gebotteld in 2011 na ruim 20 jaar rijping in een refill Sherry butt met vatnummer 12898. Het vat leverde 527 flessen op met een alcoholpercentage van 58,6%. Unchillfilterd, natural color, cask strength én single cask, dat moet goed zijn. Zeker bij een bottelaar als Adelphi.

Neus: Boenwas, melkchocolade, kersen, bessen, gedroogd fruit, dadels.

Smaak: Zacht en romig mondgevoel. Licht kruidig met een licht bittertje. Kersenthee en af en toe een hint van melkchocolade.

Afdronk: Zoet, redelijk van lengte. Ook hier weer kersen en chocolade.

Ook dit is weer een bijzonder mooi sample. Nu is het wel weer heel jammer dat ik dat andere sample al helemaal op had… Nee hoor, beide hebben hun eigen charme waarbij toch wel duidelijk is dat de oudere iets meer diepgang heeft. Prachtig om te proeven, dank daarvoor Marc!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.