Adelphi Glenrothes tweeluik, deel 1

door | november 9, 2020
Untitled

Van sommige distillery’s komt het er gewoon niet van een drammetje te drinken. Een reden daarachter hoeft niet eens aanwezig te zijn. Zoiets heb ik met Glenrothes al is de duurste fles in mijn collectie ook daarvan afkomstig. Die blijft echter nog gesloten tot mijn vijftigste verjaardag. Via Marc van Grunsven heb ik nu echter twee mooie samples kunnen bemachtigen en ik zal ze één voor één gaan beoordelen. Beiden zijn gebotteld door Adelphi dus ik heb er alle vertrouwen in dat dit wat moois moet zijn.


Ik start met de jongste van de twee. Het betreft een whisky die in 2007 is gedistilleerd en vervolgens in een first fill sherry hogshead te rijpen werd gelegd. Het vat met nummer 3527 werd vervolgens na 7 jaar rijping exclusief gebotteld voor Whisky Import Nederland. De opbrengst bleek een totaal van 339 flessen te zijn, allen op een vatsterkte van 67,6%… Zo’n sterkte waarvan verwacht wat water nodig te hebben, zeker bij deze jonge leeftijd.

  • Neus: Verrassend zacht in de alcohol. Vooral zoete sherry tinten met kersen, donker fruit en gedroogd fruit. Met wat water (verdund tot circa 50%) nóg wat zachter en vooral weer sherry tinten. Nog wat fruitiger nu.
  • Smaak: Een zacht en romig mondgevoel. Licht branderig vanwege het hoge alcoholpercentage maar toch verrassend vriendelijk. Ook hier weer echt duidelijke sherry tinten als gedroogd fruit, rijpe kersen en pure chocolade. Verdund is deze naar mijn idee nóg mooier van smaak.
  • Afdronk: Puur of met water maakt hier weinig verschil. Een mooie lange afdronk met een kenmerkend zoete smaaksensatie.

Binnenkort nog een sample en ik kan je zeggen dat ik daar nu ook wel heel benieuwd naar ben. Marc, dank voor dit prachtige sample!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *