Adelphi Glenlivet 1994

door | november 13, 2020

Inmiddels passeerde er een al een leuk aantal flesjes dat via verlotingen naar Oss kwam. Ook deze Glenlivet van Adelphi is er weer zo een. Het zal ergens in september geweest zijn dat ik hem won en bij mijn bezoek aan de Whiskybase Gathering mocht ik hem in ontvangst nemen van verloter Henri van der Ree. Inmiddels zijn er al wat glaasjes uit genuttigd en wordt het tijd er eens goed voor te gaan zitten.


Adelphi staat erom bekend een prachtige selectie aan vaten en daaruit uitgebrachte bottelingen. Daarnaast, en mede daardoor, hangt er vaak ook een aardig prijskaartje aan deze bottelingen. Een verloting is dan een mooi gokje waard om in het bezit te komen van een dergelijke fles. Zeker als het al een oudere botteling betreft.

In dit geval gaat het om een Glenlivet die gedistilleerd werd in 1994. De gestookte spirit werd te rijpen gelegd in een first fill sherry cask met vatnummer 61416. In 2009 werd overgegaan tot botteling waarbij de whisky een leeftijd van 14 jaar mee kreeg. Er werd geen koude filtering of bijkleuring toegepast en de vatsterkte werd gehandhaafd op 61,0%. Een in potentie stevige sherrybom dus. 

Ik schrok in eerste instantie een beetje van de commentaren op Whiskybase onder deze botteling. Met scores variërend van 74 tot 90 punten werd me duidelijk dat dit geen allemansvriend kon zijn. Daarmee werd mijn interesse echter alleen maar meer gewekt. Ik ben zeer benieuwd aan welke kant van de score mijn bevindingen gaan uitvallen.

  • Neus: Ik word heen en weer geslingerd tussen zoete geuren van rood fruit, chocolade en kersenbonbons enerzijds en kruidige geuren van tuinkruiden, bleekselderij en een wat zwavelig geurtje van gekookte groenten. Bijzonder maar niet per definitie bijzonder mooi.
  • Smaak: Na een pittige start vanwege het hoge alcoholpercentage komen de aroma’s uit de neus ook terug in de smaak. Gelukkig is hier de invloed van de gekookte groenten weg. Hiervoor in de plaats proef ik een vleugje houtskool en een behoorlijke kruidigheid van het eikenhout. Ook proef ik iets van bitterzoete citrus dat me doet denken aan rode grapefruit.
  • Afdronk: Helaas niet erg lang. Gelukkig zijn het hier vooral de smaken van rode grapefruit en kersenbonbons die overblijven.

Puur is dit niet wat ik ervan gehoopt had en dus wil ik het nog eens proberen met een glaasje op een lager ABV. Ik verdun daarom 25ml van de whisky met 5 ml water en daarmee komt het ABV op ongeveer 50%. De verdunde versie mag een dagje rusten in een sampleflesje maar dan is ie aan de beurt.

  • Neus: De gekookte groenten en de tuinkruiden zijn nu ver naar de achtergrond gedwongen. Rood fruit, chocolade en een vleugje marsepein vormen nu een veel vriendelijker geurenpallet. 
  • Smaak: Een zacht en romig mondgevoel. Zoete sherrytonen in de smaak, aangevuld met een vleugje tabak.
  • Afdronk: Een langere afdronk dan het pure glaasje. Ook hier weer zoete sherrytonen en een vleugje tabak.

Natuurlijk is dit geen slechte whisky maar ik kan me de wisselende kritieken wel voorstellen. Ik hou het puur op een voorzichtige 84 punten, in de verdunde versie mogen er wel twee punten bijkomen. Ik ben wel blij dat ik deze fles via verloting heb verkregen. Als aankoop zou ik me er minder blij mee voelen… 

Update november 2020:

De fles staat nu een tijd open en er is al aardig wat uit genuttigd. Dit is een voorbeeld van een whisky die zich met zuurstof zeer mooi verbetert. Als ik hem opnieuw zou moeten scoren dan komt deze nu op 86 zetten maar dat is bij aanschaf van een fles natuurlijk niet wat je hoopt of verwacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.