Adelphi Clynelish 23yo

door | november 10, 2020
Untitled

Misschien was het wat vroeg om me half november al voor te nemen dat ik geen flessen meer zou kopen in 2017. Een verzachtende omstandigheid; op dat moment was nog niet duidelijk dat een maand later een bezoekje aan The Old Pipe op het programma zou staan. Nou vooruit nog eentje dan… En niet zomaar een. Een prachtige Adelphi botteling van een whisky van de Clynelish distillery.


Ik had me enigszins voorbereid door alvast in de webshop van The Old Pipe te kijken naar wat interessante flessen. Het voornemen om een door Adelphi gebottelde Clynelish aan te schaffen lag daardoor eigenlijk al vast. In plaats de voorgenomen 14yo versie vond ik, verdekt opgesteld, ook nog een 23yo variant. Dát is toch ook wel héél interessant. Het blijkt een fles te zijn die op Whiskybase een score van bijna 89 punten heeft gekregen. Mijn interesse wint het van het voornemen en dus schaf ik deze fles aan.

Het betreft een Clynelish die in 1990 gedistilleerd is. De spirit werd te rijpen gelegd in een refill bourbon barrel met vatnummer 3233. Na 23 jaar werd in 2014 overgegaan tot botteling. Zonder koud te filteren of kleurstof toe te voegen werden 176 flessen gevuld op de vatsterkte van 49%. Tijdens de rijping is er dus zo’n 75 liter verloren gegaan. De engelen hebben een aardig deel van dit vat ingeademd en ze zullen ervan genoten hebben denk ik zo.

  • Neus: Tropisch fruit en zoete citrus. Een vleugje amandel, later ook een licht rokerig tintje van een houtvuurtje. Naarmate het glas langer staat te ademen komt een geur van perzik en banaan naar boven. 
  • Smaak: Licht pepertje op de tong gevolgd door een vol en romig mondgevoel. Zoet tropisch fruit met een vleugje amandel. Een lichte kruidigheid van het hout. 
  • Afdronk: Prettig van lengte. Mooi zoetje van het tropische fruit. Een licht prikkeltje blijft lang aanwezig op de tong.

Wauw, wat is dit een fantastische Clynelish! Zeer welkom in mijn collectie. Na eerdere ervaringen met een geturfde Bunnahabhain van deze bottelaar en nu deze Clynelish, durf ik bijna wel met zekerheid te zeggen dat dit niet de laatste Adelphi’s zullen zijn die mijn collectie gaan sieren. Dit jaar zal het niet meer gaan gebeuren. Dit was écht de laatste fles van 2017!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.