Adelphi Burnside 18yo

door | februari 18, 2021

Ruimte maken in de kast, niet op reis kunnen naar Schotland. “Ideale omstandigheden” om dan tóch nog maar eens in de buidel te tasten om een bijzonder flesje aan te schaffen. Lege plekken in de kast kunnen we niet hebben en dat geld had ik anders in Schotland wel uitgegeven toch? En met die motivatie kocht ik onlangs nog maar eens een mooie Adelphi botteling.

Het aantal Adelphi flessen begint aardig te groeien in mijn collectie. Eind vorig jaar kwam er de Laudale batch 4 (een 12yo Glen Elgin) bij. Laatst schreef Peter al over onze gezamenlijke aankoop van twee prachtige Glen Garioch flessen en nu is het een 18yo Burnside die in mijn collectie is geland.

Burnside is geen distillery. Het is de naam die wordt gegeven aan een specifieke “blended malt”. Nou ja, echt een blended malt, het is wat men noemt een teaspooned whisky. Een single malt waar een spreekwoordelijke theelepel whisky van een andere distillery aan is toegevoegd waardoor het geen single malt meer mag heten. Bij Burnside gaat het dan om de single malt van The Balvenie waar een scheutje Glenfiddich aan is toegevoegd.

Deze whisky is in 1999 gedistilleerd en te rijpen gelegd in (waarschijnlijk) een hogshead met vatnummer 2141. In 2018 werd overgegaan tot botteling en dat leverde 270 flessen op op de vatsterkte van 59,1%. Uiteraard werd er niet koud gefilterd of bijgekleurd met caramel kleurstof.

  • Neus: Dit is een bijzondere geur. Ik ruik bosvruchtenkwark, vanille en rijpe kersen. Ook lijkt er iets van ingemaakte aardbeien op te komen. Het lijkt wel een mooi toetje na een heerlijke maaltijd. Daarnaast ook wassige tonen en een lichte kruidigheid.
  • Smaak: Kruidige tonen met gember en kaneel. Een romig en warm mondgevoel. Zoete smaken van bosvruchten, vanille en een stukje witte chocolade.
  • Afdronk: Een warme en lange afdronk met wisselende aroma’s. Rood fruit, vanille, witte chocolade en dan weer een kruidig randje.

Een mooie complex whisky die van mij 89 punten krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *