Adelphi Bunnahabhain heavily peated

door | november 10, 2020
Untitled

Zo, de vakantie zit er weer op. Tijd om iets te schrijven over een souvenir en niet zo maar een kan ik je zeggen. Ik hoefde er niet eens voor naar het buitenland. Dit keer kocht ik mijn vakantiefles gewoon bij The Old Pipe in St. Oedenrode. Een voordeel van vakantie houden in eigen land zullen we maar zeggen.


Vanaf ons vakantieadres is genoemde slijter nog wat dichterbij dan normaal en dan is een ritje er naartoe snel even gemaakt. Helaas zijn Johan en zijn gezin ook even aan het genieten van een welverdiende vakantie maar dat mag voor mij de pret niet drukken. Er is immers altijd wel wat te vinden in het ruime assortiment. Ik geef mijn ogen dus weer even goed de kost en na een klein uurtje heb ik een shortlist van een fles of vier in mijn hoofd. 

Een Adelphi Clynelish valt af omdat deze net wat duurder is en ik mezelf toch wel een limiet heb gesteld. Een Longmorn van de Creative Whisky Company valt, na lange denken, af vanwege zeer wisselende recensies op Whiskybase maar het zou zomaar kunnen dat deze toch nog ooit “opgehaald” wordt… De derde fles die uiteindelijk toch afvalt is een door Kintra gebottelde Arran. De interesse voor de winnaar was nét iets hoger maar ook hier geldt, zolang hij er nog staat…

De fles die uiteindelijk mee naar huis gaat is voor mij de allereerste fles ooit uit het Adelphi assortiment. Grappig detail is dat de herkomst van de whisky overeenkomt met de allereerste caskstrength Signatory Vintage die ik ooit kocht. In beide gevallen gaat het om een heavily peated Bunnahabhain, gedistilleerd in 1997, het jaar waarin Bunnahabhain ging experimenteren met de productie van zwaar geturfde whisky.

Deze botteling is er een die al in 2009 tot stand kwam. Aangezien alleen distillatiejaar en bottlejaar bekend zijn is het logisch dat de leeftijd van 11 jaar staat aangegeven op het etiket. Wat verder bekend is vanaf het etiket is het vatnummer (5368), het aantal flessen (610) en dat het alcoholpercentage 58,6% bedraagt. Op de Adelphi website is te lezen dat het hier om een actief refill sherry butt gaat. Met zware turf én een actief sherryvat is mijn interesse wel gewekt kan ik je zeggen!

Ik heb me voorgenomen om bij deze fles ook wat te experimenteren met water. Zeker als de turf inderdaad zo zwaar aanwezig is, is water een mooi middel om de whisky te openen. Ik ben zeer benieuwd naar het resultaat.

  • Neus: Zonder water is de eerste indruk een licht zwavelige turfrook, ziltig, soja-achtig en een hint van bleekselderij. Even later verdwijnt het zwavelige en komen wat meer notige tonen naar boven. Met water is de neus meteen wat zoeter. Melkchocolade, hazelnoot en donker fruit.
  • Smaak: Zonder water weer een diep aardse smaak. Heavliy peated is zeker niet overdreven. Het alcoholpercentage is zeker niet vervelend hoog. Met water ontstaat een romiger karakter waarin de turf nog steeds duidelijk aanwezig is maar er zeker ook ruimte komt voor de typische sherrytonen als chocolade en rijpe kersen. 
  • Afdronk: Zowel mét als zonder water is de afdronk zeer lang. De rokerige tonen blijven lang in de mond hangen en soms is het net of er mespuntje Nutella op de tong ligt.

Dit is weer een zeer mooie toevoeging aan mijn collectie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.