Adelphi Blair Athol 12yo

door | december 27, 2021

Zowel van de bottelaar als van de distilleerderij kwamen al meerdere artikelen voorbij op de website. Nog niet eerder beschreven we echter een Blair Athol die door Adelphi gebotteld werd. Uit een sampleruil met Marc van Grunsven had ik echter nog een sample staan en in de laatste week van het jaar lijkt me dit een heel mooi glaasje om te beschrijven.

Ik kan me geen slechte ervaringen herinneren van een Blair Athol whisky en ook de bottelingen van Adelphi zijn eigenlijk tot nu toe altijd dik in orde geweest. Het vertrouwen vooraf in dit sample is dan ook best groot en als je kijkt naar de scores die Adelphi Blair Athol flessen halen dan lijkt dat vertrouwen alleen maar bevestigd te worden. Tien vaten gebotteld en allemaal een score hoger dan 85 punten. Ik ben benieuwd, zeker ook na die mooie Blair Athol van Claxton’s.

In zekere zin is deze botteling vergelijkbaar met die van Claxton’s. Beiden hebben 12 jaar in een vat gerijpt waarvan het hout afkomstig was van PX Sherry vaten. De Claxton’s in een PX Quartercask en deze Adelphi zat in een First Fill PX hogshead. Ik ben benieuwd of de notities dezelfde richting op zullen gaan.

Foto Whiskybase.com

Distillatie vond plaats in 2008 en in 2021 werd het vat uitgekozen om gebotteld te worden zonder dat de leeftijd van 13 jaar werd aangetikt. Zoals gebruikelijk is er niet kunstmatig gekleurd, koude gefilterd of verdund. Vatnummer 311128 leverde zo een opbrengst op van 284 flessen op een sterkte van 54,5%

  • Neus: Pure chocolade en rijpe kersen, bosvruchten ruik ik ook. Er zit ook een kruidig randje aan wat ik niet helemaal thuis kan brengen. Ik neig naar een afgekoelde kruidenbouillon. Het vult de fruitige tonen mooi aan.
  • Smaak: Een wat fris mondgevoel verrast me. Iets van menthol? Mooie tonen van bosvruchten ook weer. Kersen komen ook weer in me op en er is zeker ook weer iets van chocolade. Met het frisse zou je bijna aan After Eight chocolaatjes gaan denken. Het bouillon randje is in de smaak in ieder geval niet aanwezig.
  • Afdronk: De afdronk is jammer genoeg eigenlijk nét wat te kort. Vooral het frisse randje blijft hangen.

Geur en smaak zijn echt heel mooi en bijzonder. Met een wat langere afdronk zou ik zonder twijfel 88 punten geven. Maar ach, met 87 punten is dit nog steeds een prachtige whisky!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *