Adelphi Benrinnes 10yo

door | februari 28, 2021

Inmiddels zal bij de meeste lezers wel bekend zijn dat ik een liefhebber ben van een aantal onafhankelijke bottelaars. Adelphi staat daarbij hoog op mijn lijstje maar is vaak ook wat prijzig. De prijs van deze 10yo Benrinnes viel echter alles mee en laat ik nou ook van deze distilleerderij een fan zijn…

Ik moet wel zeggen dat ik lang getwijfeld heb voordat ik uiteindelijk besloot de fles te kopen. Op Whiskybase was de waardering namelijk niet heel hoog. Lange tijd hing deze zo’n beetje vast op 83 punten. Nog steeds een 8+ maar toch, dan geef ik mijn geld liever uit aan een fles die net wat hoger scoort. Zeker als ik hem niet zelf eerst geproefd heb.

Dat laatste gaf in dit geval dan ook de doorslag. Een paar maanden geleden zat ik samen met Ruud van Doorn in de keuken bij Marc van Grunsven. Ieder had wat lekkers van thuis meegenomen en Ruud had dus een fles van deze Benrinnes op tafel gezet. Zijn persoonlijke score voor deze fles was 87 punten en dat gaf vertrouwen. Mijn eerste indruk bracht me ook in die richting en dus besloot ik uiteindelijk een fles aan te schaffen.

De whisky werd gedistilleerd in 2006 en gerijpt in een First Fill American oak ex-bourbon barrel. In 2017 werd, zonder bijkleuren, koud filteren of verdunnen, overgegaan tot botteling. Vatnummer 357 bracht 187 flessen met een alcoholpercentage van 58,3% op de planken.

  • Neus: Citrusfruit, honing en vanille zoals je van deze rijping mag verwachten. Citrus gaat wat in de richting van grapefruit. Wat op de achtergrond ruik ik een hint van kokos en groene banaan.
  • Smaak: Kruidig en romig, verwarmend in de mond. De kruidigheid is herkenbaar vanuit de Bourbon invloed. Daarnaast een licht bittertje dat overgaat in mooie zacht zoete aroma’s.
  • Afdronk: Prima lengte met ook hier weer een licht bitter tintje dat overgaat naar zoet.

Ik begrijp waarom deze niet een hele hoge score heeft op Whiskybase. Bij het openen van de fles en het nuttigen van de eerste dram zit er een wat bitter randje aan zowel de geur als de smaak. Naarmate de whisky langer met zuurstof in contact is geweest worden de aroma’s een stuk vriendelijker en wat mij betreft 86 punten z├ęker waard.

Een gedachte over “Adelphi Benrinnes 10yo

  1. Marc van Grunsven

    En zo worden er vele mooie ontdekkingen gedaan aan de keukentafel in Olland ­čśë
    Dat er nog maar vaak dergelijke hidden gems ontdekt mogen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.