Adelphi Ben Nevis 2015 voor WIN

door | juli 7, 2022

Een heerlijk onderdeel van de whiskyhobby is voor mij toch wel het uitwisselen van samples. Je kunt nou eenmaal niet álles zelf aanschaffen en dan is het prachtig om toch wat andere whisky’s te kunnen proeven dan de flessen in je eigen collectie. Datzelfde geldt natuurlijk voor de persoon waarmee je jouw whisky’s dan weer deelt. Met Marc van Grunsven ruilde ik al regelmatig en ook dit sample komt uit zijn collectie.

Oudere Ben Nevis whisky staat bekend als een “whisky met een randje”. Dat randje maakt de whisky voor de een geliefd en voor de ander is het juist een no-go. Ik kan een wat afwijkende smaak vaak wel waarderen als het de balans niet teveel verstoort. In dit geval gaat het om een jonge Ben Nevis. Ik ben benieuwd naar hoe het hier met de balans gesteld is.

Foto Whiskybase.com

De whisky vond zijn oorsprong in 2015, werd te rijpen gelegd in een first fill Oloroso butt en werd na vijf jaar verdeeld over een totaal van 629 flessen verdeeld. Loch Fyne Whiskies uit Schotland nam 250 flessen af, 379 exemplaren werden speciaal voor Whisky Import Nederland (WIN) gebotteld. Het ABV werd vastgesteld op 58,9%. Marc kocht een van die 379 flessen en gunde mij een sample.

  • Neus: Duidelijke sherrytonen met rozijnen en gedroogde pruimen. Daarnaast een geur van romige melkchocolade en geraspte sinaasappelschil.
  • Smaak: Stevige prikkel van de alcohol bij het eerste nipje. Wat langer in de mond proef ik een licht zwavelig tintje (Ben Nevis randje?) dat snel overgaat naar zoetere sherrytonen. Er is ook een licht bittertje dat neigt naar pure chocolade.
  • Afdronk: Mooie afdronk, licht kruidig, zoet en dan weer licht drogend.

Ik vind deze whisky best volwassen voor de leeftijd. Van het echte Ben Nevis karakter is niet veel over. De sherry is daar net wat te sterk voor maar toch is het niet té overheersend. Een smakelijk glaasje dat van mij een score van 86 punten heeft gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *