Teaninich 9yo, gebotteld voor Slijterij Bams

door | november 11, 2020
Untitled

Het ene moment publiceer je de eerste blog van het jaar over een whisky die al een tijdje in je kast staat. Het andere moment is de volgende eigen botteling van de slijterij de eerste nieuwe aankoop van het nieuwe jaar. Dit keer betreft het een 9yo Teaninich die door Drankenshop Bams werd gezocht, gevonden en gebotteld.


Helemaal toevallig is het niet. Toen ik immers het artikel over de Clynelish publiceerde, kreeg ik van Jos Bams het aanbod een sample van deze opgestuurd te krijgen. Ik vroeg hem of er nog flessen op voorraad waren en wat de prijs was. Ik besloot dat ik me voor €49 geen bult kon vallen en dus vroeg ik Jos me een hele fles te sturen. En zo stond afgelopen vrijdag de bezorger voor de deur met een voor mij weer zeer waardevol pakketje.

De Clynelish was al een prachtige botteling en de ervaringen die anderen al hadden met de Teaninich zorgen ervoor dat mijn verwachtingen nu ook weer hooggespannen zijn. Ik was eigenlijk zelfs verbaasd dat er nog enkele flessen beschikbaar bleken te zijn. De voorraad is nu in ieder geval weer ééntje minder. 

Teaninich is eigendom van Diageo en het leeuwendeel van de gestookte spirit verdwijnt uiteindelijk in de blends van deze drankenreus. Officiële bottelingen zijn dan ook nagenoeg niet te vinden, of je moet de Flora & Fauna serie als officiële (Diageo) botteling zien. Onafhankelijke bottelingen worden zo af en toe nog wel uitgebracht. Daaronder kunnen we deze botteling van Slijterij Bams ook onder scharen.

De whisky werd in 2008 gedistilleerd. Rijping vond vervolgens plaats in een hogshead met vatnummer 702600. Het vat werd gebotteld in 2017 op de vatsterkte van 50,4% en dat leverde 382 flessen op. 

  • Neus: In eerste instantie een vleugje banaan. Zoete citrusvruchten nemen over. Na wat langer ademen komt er ook iets van meer tropische vruchten naar boven. 
  • Smaak: Licht kruidige start. Een hint van amandel. Verder ook hier weer mooie fruittonen waarbij in de smaak ook een vleugje caramel mee gaat doen. Ondanks de leeftijd een mooi vol mondgevoel.
  • Afdronk: Niet heel heftig maar mooi subtiel. Het zoete appeltje is hier nog mooi aanwezig. De lengte van de afdronk is prettig.

Wederom een mooie botteling die waarschijnlijk nog mooier tot zijn recht komt in de zomer. Ik zal hem dus daar eens voor apart gaan zetten. Ik zou willen afsluiten met een tip voor de familie Bams. Blijf zoeken, blijf vinden en blijf bottelen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *