Toerist in Bretagne

door | november 2, 2020

Toen de zomervakantie van 2014 geboekt was wist ik al dat dit één van de bestemmingen zou gaan worden voor een dagje toerisme met mijn gezin. Vanaf onze camping aan de zuidkust van Bretagne zou het immers niet al te ver rijden moeten zijn naar de distillery waar het ongeturfde Glann Ar Mor en het geturfde Kornog vandaan komen. Tevens waren de eigenaars, Jean en Martine Donnay, op dat moment nog druk bezig met het bouwen van de Gartbreck Distillery op Islay. Daar moest een mooi verhaal te halen zijn.


Vanwege de vakantie is er in de maand augustus helaas geen activiteit op de distillery zelf maar gelukkig is het visitor center wel gewoon geopend. Na toch nog een flinke rit door het prachtige landschap van Bretagne komen we rond 15.00uur in L’Armor Pleubian aan bij het visitor center van de Celtic Whisky Compagnie. Zowat op het uiterste puntje van dit stuk zeer ruwe kust weten toch velen de deze locatie te vinden. Voor ieder bezoeker wordt tijd vrijgemaakt om met uitleg een aantal whisky’s te proeven. Ik krijg een 17 jarige Speyside Whisky die een extra rijping heeft gehad op een champagne vat, een 18 jarige Highland Whisky die nagerijpt is op een Monbazillac vat en vervolgens twee verschillende Kornogs. Een Bourbon gerijpte spirit en een Sauternes gerijpte soortgenoot. Beide geturfde Whisky’s maken een goede indruk. Ik besluit de Sauternes gerijpte Kornog aan te schaffen voor thuis.

Al proevende zie ik Martine Donnay de zaak betreden. Via Facebook had ik haar al verteld over mijn aanstaande bezoek en na een korte kennismaking is een gesprek al snel gestart. We praten over wat ik te proeven heb gekregen, hoe mijn vakantie in Bretagne bevalt en over haar indruk over deze website (een positieve indruk ondanks de taalbarrière). Tot mijn grote verbazing en blijdschap word ik in dit gesprek uitgenodigd om met mijn gezin mee te gaan naar het huis van Jean en Martine. Daar is immers de Glann Ar Mor Distillery gevestigd. Een grote eer aangezien deze distillery normaal gesproken niet opengesteld is voor bezoekers. Uiteraard sla ik dit aanbod niet af.

Bedrijvigheid is er deze maand helaas niet maar in de relatief kleine ruimte krijg ik wel een mooie indruk van de passie waarmee hier gewerkt wordt. Twee kleine, vuurgestookte stills, houten washbacks en een spirit safe met uitzicht op zee. Tevens krijg ik de kans even rond te kijken in het nr. 1 warehouse naast de dsitillery en dat alles onder het genot van enkele slokjes van het eigen product. Martine schenkt de 2014 versie van de ongeturfde Glann Ar Mor, de Kornog Sant Ivy Cask Strength 58,9% van dit jaar én de Kornog Sant Erwan 50% (het beste vat van dit jaar) en vult er tevens 3 sample flesjes mee.

Uiteindelijk verlaat ik met mijn gezin deze prachtige locatie. Een camera gevuld met een aantal prachtige foto’s en een paar zeer mooie samples rijker. Bovenal ben ik een zeer mooie ervaring rijker en dat is zeker te danken aan de gastvrijheid van Jean en Martine Donnay.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *