Reisplannen

door | mei 16, 2021

Man man man wat zijn we met z’n allen toe aan wat goed nieuws. Het lijkt er nu eindelijk een beetje op dat de Corona cijfers wat gunstiger worden en dat we langzaamaan weer reisplannen kunnen gaan maken. We moeten echter niet te vroeg juichen want er is nog heel veel om rekening mee te houden als je naar Schotland af wil reizen voor een mooie whiskytrip.

Met ingang van 15 mei 2021 heeft de Nederlandse overheid de reiswereld weer wat lucht gegeven maar eigenlijk is dat net zoiets als het openen van de terrasjes maar dan met een tijdslot van 17:00u tot 18:00u. Er kan namelijk nog helemaal niet zoveel én in andere landen staat men nog helemaal niet zo te springen om ons Nederlanders weer te ontvangen. Daar zijn de cijfers in ons land nog te hoog voor.

Reisadvies

Met ingang van 17 mei 2021 wordt toerisme weer meer toegestaan in Schotland. Dat wil nog niet zeggen dat we weer los kunnen… Voorlopig is er nog een testverplichting en een verplichte quarantaine periode ter plaatse van kracht. Tijdens de periode van quarantaine moet je ook weer twee keer getest worden (na twee dagen en na acht dagen…). Ben je dan negatief dan mag je gaan genieten van je vakantie. Voor de meesten van ons duurt een whiskyreisje op zich normaal gesproken echter al korter dan de Q-periode.

Voor de actuele stand van zaken met betrekking tot de reisadviezen raad ik je aan deze links bij je favorieten te zetten:

Daarnaast is het verstandig je goed te laten adviseren door een erkend reisadviseur en ook daar je reis te boeken. Mocht er dan onverhoopt weer wat wijzigen in de omstandigheden en regels, dan krijg je in ieder geval de nodige hulp in geval van nood, annulering of andere wijzigingen.

Brexit en douane

Ben je dan uiteindelijk in Schotland en heb je je favoriete distilleerderijen bezocht, dan wil je natuurlijk ook wel wat mooie vloeibare souvenirs mee naar huis nemen. Daar is sinds de Brexit behoorlijk wat veranderd. Mocht je eerst per persoon 10 liter sterke drank mee naar huis nemen, nu is dat nog slechts 1 liter. Meer meenemen kan natuurlijk maar dan krijg je te maken met de douane en de vraag geef je je aankopen netjes aan of neem je de gok dat ze niet gezien worden?

Ik zou persoonlijk de gok niet willen nemen. Stel je voor dat je je gekochte flessen moet inleveren of er, bovenop de normale invoerrechten, een dikke boete voor moet gaan betalen. Ik zou dan gewoon netjes mijn aankopen aangeven. De richtlijnen daarvoor zijn te vinden op deze link van de belastingdienst.

Hopelijk is er via de toegevoegde links snel meer positief nieuws te vinden en kunnen we weer normaal op pad.

2 gedachten over “Reisplannen

  1. Marc

    Pfff… wat een gedoe nog.
    Om écht van zo’n tripje te kunnen genieten zou voor mij de verplichte testen en quarantaine verplichtingen eraf moeten zijn. Hopelijk is dat voor oktober bereikt. Fingere crossed 🤞🏼

    1. Jeroen van Gaalen

      Inderdaad Marc, het valt nog niet mee… Hopelijk verandert er snel wat in positieve zin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *