Op bezoek bij Wagging Finger

door | november 9, 2020

Eindelijk kon ik de tijd vinden om een belofte in te lossen die ik een jaar daarvoor al deed aan Erik Molenaar. Hij maakte destijds in Den Haag zijn plannen voor de Wagging Finger Gin bekend en daar beloofden wij zeker eens langs te komen in Deventer. De primaire reden voor mijn bezoek is echter toch, en hoe kan het ook anders, niet zozeer de gin maar juist een hele mooie whisky die Erik bottelde voor zijn Kintra serie.


Een aantal weken geleden werd bekend gemaakt dat Kintra een Glenturret uit 1977 op de markt zou brengen. Ik ging direct in contact met mijn vrienden van het Online Whisky Collectief. Dit kon wel eens een heel mooi flesje zijn om in het OWC te verdelen en te beoordelen. Daar komt natuurlijk bij dat Peter en ik het laatst nog prima naar onze zin hadden toen we te gast waren op de Glenturret distillery. Ondertussen legde ik ook het contact met Erik Molenaar. Zou het mogelijk zijn de fles bij hem op te halen? Leuk voor het verhaal om de fles heen en voor mij meteen een uitgelezen mogelijkheid Wagging Finger te bezoeken. Het antwoord vanuit het OWC was JA! Ook Erik ging akkoord met het bezoek en dus ging ik vandaag op pad.

Ook mede OWC lid, tevens collega-blogger, Govert Pennings reisde af naar Deventer. We hadden elkaar nog niet eerder in levende lijve ontmoet en Deventer ligt redelijk halverwege onze woonplaatsen. Met Govert vooraf ook maar even afgesproken wat leuke samples uit te wisselen. We hadden afgesproken om om 14.00u bij Erik te zijn maar zowel Govert als ik hadden er zo veel zin in dat we ruim een kwartier te vroeg waren. Noem het ruim op tijd…

We worden hartelijk begroet door Erik die samen met zijn dochter bezig is de Gin-batch van morgen voor te bereiden. Onder het genot van een bak koffie zijn we getuige van de preparatie van de botanicals die vanavond al mogen weken in de alcohol zodat ketel Willemijn er morgen weer een fijn distillaat van af kan stoken. Het fraaie handwerk staat model voor de passie waarmee Erik zijn Wagging Finger gin produceert. Handwerk en de durf om te experimenteren met vatrijpingen. We worden uitgenodigd om ook even een rum op vatsterkte, uit het vat, te proeven. Vervolgens proeven we ook de gin die nu pas enkele weken in een Virgin Oak 100  liter vat ligt te rijpen. Wat een smaaksensatie was dat! Het zou nog bijna tot Oss duren voordat de afdronk helemaal verdwenen was.

Dat was een prachtig deel van de middag maar uiteraard moest ook die prachtige Kintra botteling van een Glenturret uit 1977 nog mee naar Oss. Het zal nog even duren voordat deze fles open gaat. 10 dagen om precies te zijn want dan komt Sander Baetens de fles vakkundig verdelen voor het OWC. Voor die tijd wellicht wel vast enkele samples van Govert de revue laten passeren… Dit was alvast een mooie middag die past bij de voorpret voor het daadwerkelijk proeven van de whisky.

Bij deze bedank ik Erik Molenaar voor zijn gastvrijheid bij zijn Wagging Finger distillery.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.