Kort bezoekje aan Dalwhinnie en Aberfeldy

door | november 11, 2020
Untitled

Zomervakantie 2018, met het gezin een dag of tien de Schotse Highlands bezoeken. Uiteraard gingen we voor cultuur, historie en de fantastische natuur maar als je er als whiskyliefhebber dan tóch bent, en je komt er toevallig langs, dan stop je natuurlijk toch even als je toevallig een distillery op je weg vindt. Zo geschiedde bij de distilleries van Dalwhinnie en Aberfeldy. 


Nadat we op de eerste dag al bij Glengoyne waren geweest en ik ook nog bij Glenturret langs zou gaan, daarover later meer, lag het eigenlijk niet in de planning om meer distilleries te gaan bezoeken. Het was immers een gezinsvakantie en niet een whiskytrip. Na een bezoek aan Fort William, op de weg terug naar ons verblijfadres, reden we langs de Ben Nevis distillery, maar ik besloot deze maar niet te bezoeken. Toen we echter na ruim een half uur rijden Dalwhinnie passeerden stuurde ik de huurauto toch maar even de parkeerplaats op.  

Gelegen op een prachtige locatie, mooi ruim opgezet. Daar komt bij dat Dalwhinnie één van de eerste singlemalt whisky’s is die ik ooit kocht. Een soort van “back to the roots” dus. We maken er een korte tussenstop van en bezoeken het visitor center. Ook dit ziet er weer prachtig en ruim opgezet uit. Bezoekers worden met busladingen tegelijk gebracht en opgehaald. Een populaire locatie in de Highlands dus. Ik koop maar weer een whiskyglas als souvenir en we rijden weer verder naar ons vakantieadres.

Enkele dagen later staat een bezoek aan de plaats Aberfeldy op het programma. Er schijnt een leuk kasteel vlakbij te staan en dat willen we wel bezoeken, ondanks dat een eerder bezoek aan Stirling Castle (in Stirling) wat was tegengevallen. Castle Menzies (Clan Menzies) bleek daadwerkelijk het bezoekje meer dan waard. Na dit bezoek rijden we door naar de plaatselijke distillery.

De Aberfeldy Distillery heeft een prachtig visitor center met een leuk en interactief whiskymuseum dat we even bezoeken. In een filmruimte wordt de historie van Aberfeldy en met name het Dewar’s concern verteld. Ook hier is het een drukte van belang maar doen we zelf geen tour. Ik kijk nog even wat langer naar een prachtige distllerybotteling maar de prijs van 150 pond is me net wat te gortig. Ik koop een miniatuur van de Dewar’s 12 om er in ons huisje van te genieten. 

Deze twee distilleries kan ik alvast weer afvinken op mijn lijstje. Ga je de Highlands bezoeken en twijfel je over welke distilleries je wil bezoeken? Deze twee zijn het bezoeken zeker waard.

Aberfeldy Distillery

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *