Glen Scotia Campbeltown Malts Festival 2020

door | november 13, 2020

Ken je die van dat whiskyfestival in Campbeltown? Het lijkt wel het begin van een slechte grap… Zoals heel de Coronacrisis wel een slechte grap van Moeder Natuur lijkt te zijn. Het genoemde festival kon uiteraard geen doorgang vinden maar de voorbereidingen liepen natuurlijk al wel langere tijd. Zo ook bij Glen Scotia waar alvast een gelimiteerde hoeveelheid whisky gebotteld werd ter ere van het festival. Nu komen die flessen gelukkig toch gewoon op de markt, ook bij slijterijen in Nederland. Via The Old Pipe kocht ik een flesje van deze botteling.


Het zou zo maar kunnen zijn dat bottelingen als deze uiteindelijk verzamelwaarde gaan krijgen. Niet in het geval van mijn flesje hoor. Die werd direct na levering geopend, al was het maar om er vast even aan te ruiken. Turf met een Tawny Port finish, dat kan een mooie combinatie zijn. Zeker al in de geur.

Voor deze botteling werd een aantal American Oak Hogsheads, medium charred American barrels en first fill Bourbon barrels gevuld met spirit die gestookt werd uit op turfrook gedroogde gerstemout. Na 14 jaar werd een selectie gemaakt en werden de gekozen vaten bij elkaar gevoegd en verdeeld over een aantal Tawny Port pipes. De whisky werd hierin nog eens 6 maanden gefinished. Vervolgens werd de whisky weer gemarried voordat werd overgegaan tot botteling. Botteling vond plaats op een vatsterkte van 52,8%. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

  • Neus: Subtiele aardse tonen en turfrook. Zoete geuren van vanille en caramel, aangevuld met een vleugje vers geplukt rood fruit. Wat langer in het glas komt er ook een hint van grapefruit voorbij. Er is een mooie balans tussen de zoete geuren en het turfrandje in de geur.
  • Smaak: Mooi romig mondgevoel met een licht kruidige prikkeling op de tong. De geur heeft heel mooi aangegeven wat je in de smaak kunt verwachten. Fruitig, zacht en zoet met een mooi randje turf. Gedurende het glas wordt de turfbeleving in de mond intenser, net alsof het er laagje voor laagje wordt neergelegd.
  • Afdronk: Fijne lengte waarbij het turfje mooi blijft hangen met de zoete fruittonen.

Een gevaarlijk drinkbaar glaasje uit Campbeltown!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *