Een Springbank van achter het gaas

door | november 13, 2020

Weten jullie het nog? Peter en ik reisden in 2018 naar Campbeltown en in de Cadenhead Whisky Shop aldaar kochten we beiden een Springbank uit de befaamde cage. Een kooi is het niet echt te noemen, hooguit een volière met schappen en kippengaas ervoor. De schappen zijn gevuld met casksamples van 0,7 liter afkomstig uit vaten die nog liggen te rijpen. Dat is wat ik noem een gelimiteerde oplage… Maar smaakt het ook?


Bij mij stond de aanwinst ruim een jaar in de kast. Niet dat ik hem niet wilde openen maar ik kon het juiste moment niet vinden… Toen was daar ineens een Black Friday aanbieding op de website van Master of Malt (toen ze nog verzonden naar Nederland) waarbij ik een Littlemill aanschafte. Dit sloeg een gat in mijn begroting en dus moest dat aangevuld worden. Een verloting van een aantal flessen was het gevolg en je raadt het al, ook de Springbank Cage botteling ging in de Lotto.

Eric Snellen had het winnende lot en nu blijkt dat voor mij ook een winfactor te zijn. Ik zag op Facebook namelijk een post voorbij komen dat hij aan het genieten was van een glaasje uit deze fles. Na mijn reactie op zijn foto was al snel geregeld dat hij voor mij een sample apart zou houden en slechts een paar dagen later werd dit sample al bezorgd. Geheel belangeloos! Zo kan ik tóch nog eens proeven hoe die Springbank uit de kooi nu eigenlijk is. Zou ik spijt krijgen dat ik deze verloot heb?

De betreffende fles was een sample dat op 1 november 2018 was getrokken uit een first fill sherry hogshead dat op 12 december 2002 werd gevuld. Een (ruim) 15 jaar oude Springbank dus en dan ook nog eens gerijpt in een vattype dat ontzettend veel smaak kan afgeven. Het alcoholpercentage is vastgesteld op 56,6%. Ik ben zeer benieuwd!

  • Neus: Een zeer rijke, complexe geur. Kruidig als een groentenbouillon, boenwas, sigarenas, gedroogd fruit en pure chocolade.
  • Smaak: Heerlijk zacht en vol in de mond. Licht prikkelende kruidigheid met tonen van laurier en zoethout. Wassig met tonen van gedroogd fruit pure chocolade en koffie.
  • Afdronk: Heerlijk lang met vooral weer pure chocolade en gedroogd fruit.

Eric, ontzettend bedankt dat je me de kans hebt gegeven deze mooie fles te kunnen proeven! De volgende keer dat ik naar Campbeltown ga, hoop ik dat er weer een fles uit dit vat in de cage staat… Maar dán houd ik hem zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *