Edradour Super Tuscan

door | november 9, 2020
Untitled

Ongeveer een half jaar geleden waren we een aantal dagen in Schotland om daar een aantal distilleerderijen te bezoeken. Edradour was er daar één van en daar proefden we ook de Super Tuscan cask matured. Wat een pareltje!


In het visitors centre van de distilleerderij is een prachtige bar met een uitgebreid aanbod van Whisky. Onze gids van die middag vertelde ons dat we eigenlijk de Super Tuscan maar eens moesten proberen. Uiteraard volgden wij dat advies en we waren direct onder de indruk van deze prachtige Whisky. Zo onder de indruk dat we direct na het nuttigen van deze Whisky, eerst naar de shop zijn gegaan om onszelf een flesje cadeau te doen.

In de maanden na ons bezoek hebben we zoveel mooie dingen kunnen proeven, dat we inmiddels vergeten waren om deze bijzondere Whisky nog eens met jullie te delen. Daarom hebben we het glas nog maar eens gevuld met deze Single Malt, die 10 jaar gerijpt heeft op een ex Toscaans wijn vat.

Edradour Super Tuscan cask matured
(Distillery only)

Gedistilleerd: 26 maart 2006
Gebotteld: 10 augustus 2016
61% ABV
Cask 141
291 flessen


Notities Jeroen:

Neus: 
Duidelijke rode wijn invloeden. Frisse bessen. Iets zwaveligs. Soja.
Smaak: Krachtig, kruidig, vol van smaak. Fruitige tinten. Ietwat wrang van de rode wijn. Gedroogd fruit
Afdronk: Lang, kruidig afgewisseld met frisse fruittinten.

Wat een power! Nooit spijt gehad van deze aanschaf, zal ik ook nooit krijgen…

Notities Peter:


Neus: Krachtig! Fruitig met rozijnen, rode bessen en sinaasappel. Kruiden, hazelnoot en pure chocolade. Maar ook een beetje een oude muffe geur van hout.
Smaak: Wederom een krachtige volle smaak! Veel rode vruchten en kruidig hout.
Afdronk: Een hele lange afdronk. Kruidig eikenhout en later het zoete van de wijn!

Ik ben nog steeds erg onder de indruk van deze voor mij fantastische Whisky! Wat een balans!  Er is wat mij betreft geen druppel water nodig ondanks het hoge alcohol percentage, maar met wat water komen de zoete tonen iets meer naar voren en gaat het kruidige wat meer naar de achtergrond.

De flessen uit dit vat zijn inmiddels allang uitverkocht, maar er zijn wel soortgelijke bottelingen met een sterkte van 46% op de markt. Het bezoek aan deze prachtige distilleerderij en zijn warehouses is zeker de moeite waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.