
Het reisje naar Campbeltown was na ons bezoek aan Springbank, Glengyle en de Cadenhead’s shop al aardig compleet. Toch stond er nog een bezichtiging gepland voor nog een distillery en dat kan er in Campbeltown maar één zijn, Glen Scotia!
Vanuit het Dellwood hotel is de distilleerderij voor ons letterlijk om de hoek, we zijn vroeg dus besluiten we eerst nog even een mooie wandeling door het stadje en de haven te maken.
Campbeltown is maar een klein stadje en het is bijzonder om in te beelden dat er op zo goed als iedere hoek wel een distilleerderij heeft gestaan. Het prachtige weer van de dag ervoor heeft inmiddels plaats gemaakt voor afwisselend weer met zo nu en dan een regenbui vergezeld met veel en koude wind. Het mag de pret niet drukken en we besluiten na een uur of anderhalf dan maar weer eens richting de te bezoeken distilleerderij te wandelen.

We komen er wat eerder aan dan de bedoeling was, een half uur om precies te zijn. Een vriendelijke werknemer laat ons binnen en we vertellen hem, dat we een tour hebben geboekt om 11:30u. We kunnen uiteraard binnen wachten, al duurt het niet lang. De beste man verwacht niet veel mensen en besluit de tour nu maar te starten en de shop tijdelijk te sluiten.
Via de buitenzijde lopen we een poort door die toegang geeft aan een soort binnenplaats. Vanaf hier is nagenoeg iedere gebouw van de site te zien. Zoals gewoonlijk begint de tour bij het begin van het proces en krijgen we overal de tijd om rustig te kijken en foto’s te maken. De uitleg is van het begin tot het warehouse erg interessant en we krijgen op alle vragen een duidelijk antwoord.

De distilleerderij is meerdere malen van eigenaar gewisseld en gesloten geweest. Bij de laatste overname is er door de nieuwe eigenaar, ‘Loch Lomond’ veel onderhoud gepleegd en vernieuwd. Dat is te zien aan de witgeschilderde muren, maar ook een deel van het productieproces. Zo zijn er delen vervangen, door originele onderdelen te vervangen voor reproducties, maar ook compleet nieuwe elementen. Zo zijn de Washbacks die voorheen van hout waren inmiddels vervangen door roestvast stalen tanks. De tourguide verteld ons daarover, dat iedere distilleerderij zijn eigen ‘geloof’ heeft omtrent smaken en karakter. Bij Glen Scotia hebben ze daarbij bekeken wat de voor en nadelen zijn en is er de keuze gemaakt om het te moderniseren.
Het is een mooie en kleine distilleerderij met maar twee stills en een capaciteit van een dikke half millioen liter alcohol per jaar. Met zes mensen in een zesdaagse ploegendienst zijn er van maandag tot en met zaterdag altijd drie mensen bezig met het produceren van Whisky.
Na de tour keren we terug naar de shop om daar een glaasje te proeven. Het is nog vroeg en Jeroen moet nog rijden dus houden we het kort en nemen slechts één dram. Een 15 jarige die erg fruitig is met wat noten en een licht ziltige smaak, bevalt ons prima! Een erg geslaagd bezoek.

Dan staat er die dag nog een rit van een dikke twee uur op het programma, terug naar Cairndow waar we op de heenweg ook al een nachtje verbleven. Het weer is inmiddels weer wat rustiger en we hebben alle tijd om af en toe eens te stoppen en dat is dan ook wat we doen. De eerste stop is al na zo’n 20 minuten rijden. Een parkeerplaatsje langs de weg geeft ons een prachtig uitzicht over de ruige kust en de zee. Daar moeten we even van genieten.
De volgende stop is Inverary. Dit stadje is bekend om zijn (helaas gesloten in oktober) kasteel, maar heeft meer te bieden. Een leuke winkelstraat met natuurlijk Whisky! Twee speciaalzaken met een uitgebreid assortiment. We bezoeken beide, maar de shop ‘Loch Fyne Whiskies’ is een aanrader. Hier staan wat zelf te bottelen Living casks en er is een breed aanbod aan onafhankelijke bottelingen en oude flessen. We maken hier een praatje en kijken wat rond om uiteindelijk toch nog maar een klein flesje mee te nemen om in de avond te nuttigen. Hierna besluiten we dan toch echt om terug te rijden naar Cairndow, waar ons nog een gezellige avond met daar gemaakte vrienden door te brengen. Ons Schotland avontuur 2018 zit er op! 100% geslaagd!