De eerste botteling van Bus Whisky

door | november 13, 2020

Komend weekend staat het International Whisky Festival Den Haag op het programma. Wij zullen dáár niet bij zijn maar wat daar wel zal gaan gebeuren is de officiële release van de allereerste botteling van Bus Whisky. Ik mocht eerder deze week aanwezig zijn bij het vullen van de flessen.


Op een kleine 20 minuten rijden van Oss ligt het plaatsje Loosbroek. Tussen de plaatsen Nistelrode en Heeswijk Dinther vindt je daar Streekproducten Boerderij De Heische Hoeve. Mede naar aanleiding van de film Nederland Whiskyland kwam eigenaar Dennis Hurkmans op het idee om een nieuwe Nederlandse whisky te gaan maken, hoe kan het ook anders, compleet gemaakt van streekproducten. Gerst die ambachtelijk wordt verbouwd en geoogst en een spirit die gemaakt wordt met bronwater uit de regio. Het zogenaamde wijstwater dat aan de Peelrandbreuk uit de bodem komt. 

Het verhaal rond de nieuwe Nederlandse whisky werd mede gestart omdat whisky nou eenmaal ook een investering is geworden. Zou het mogelijk zijn een whisky te maken die interessant genoeg is om mensen te verleiden tot een investering in de distilleerderij? Inmiddels is gebleken dat er voldoende vertrouwen is in een goede afloop aangezien er 15 van de nu rijpende vaten op naam staan van investeerders.

Het distilleren en het vullen van vaten is één ding, het bottelen van een goede batch whisky is een heel andere zaak, zéker als het de eerste batch van een distilleerderij betreft. De eerste batch dan ook nog eens lanceren op het International Whisky Festival in Den Haag getuigt van lef. Ik mocht alvast een klein nipje proeven tijdens mijn bezoek en ik was positief verrast. Het geselecteerde vat, een firstfill bourbon barrel, heeft in drie jaar rijping al een mooie indruk achtergelaten. Lichte fruittinten, vanille en honing geven de jonge whisky een aangename geur en smaak. Natuurlijk, het jonge karakter is merkbaar maar dit is geen slecht product!

Masterdistiller Marcel van Roessel laat me ook nog wat van de eerstvolgende vatvulling proeven. Een newmake spirit die, gedeeltelijk met wijstwater, tot 65% is teruggebracht voordat deze het vat in gaat. Ook hier zijn geur en smaak hoopgevend voor een toekomstige whisky. De nieuwe whisky krijgt de tijd om rustig te rijpen en wordt alleen gebotteld als Dennis en Marcel erachter staan. Dit vat was er klaar voor en het eerstvolgende vat zal op zijn vroegst in maart van het volgende jaar gebotteld worden. De andere activiteiten op de Heische Hoeve zorgen ervoor dat men niet afhankelijk is van de verkoop van whisky en dat zorgt voor de rust die een goede whisky nodig heeft.

De eerste batch kent een oplage van 453 flessen. De whisky is niet koud gefilterd of kunstmatig gekleurd. Het alcoholpercentage is teruggebracht naar 43,5%. Per batch zal bekeken worden wat de ideale sterkte is. Ik ben positief verrast over dit project en het eerste resultaat dat nu in de fles zit. WhiskyOss wenst Bus Whisky een geslaagde primeur in Den Haag toe! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *