Campbeltown Souvenir, Longrow uit de Tasting Room

door | mei 30, 2021

De Coronacijfers zien er langzaam maar zeker steeds beter uit. Er wordt volop gevaccineerd en in de ziekenhuizen, en vooral op de IC’s, begint de werkdruk gelukkig wat af te nemen. Voor een reis naar Schotland blijft het echter nog wat te vroeg en dus zal ik er nog eens een souvenir van onze laatste trip tegenaan gooien. Ook weer een klein, zelf gevuld, flesje uit het de Cadenhead Whisky Shop in Campbeltown.

Toen wij er waren lagen er nog vaatjes waaruit drie verschillende whisky’s getapt konden worden. De Glengyle heb ik laatst al behandeld dit keer is de Longrow aan de beurt. Het vaatje Hazelburn hebben we destijds links laten liggen. Die trok ons allebei niet echt aan bij het eerste nipje. De Glengyle en deze Longrow deden dat zéker wel.

Longrow is de meest geturfde whiskyvariant die bij de Springbank Distillery gemaakt wordt. De gebruikte gerstemout wordt tot 48 uur gedroogd op een turfvuur. Bij Hazelburn wordt alleen hete lucht gebruik en bij Springbank wordt 6 tot maximaal 30 uur op turf gedroogd. Een ander verschil is de wijze van distilleren. Van de drie varianten is Longrow de enige die slechts 2 distillatie stappen heeft.

Over de rijping van dit specifieke flesje is niet veel bekend. Aan de kleur te zien zou het een mengeling kunnen zijn van bourbon en sherry vaten. Een refill sherryvat zou ook kunnen. De leeftijd is onbekend maar er wordt gezegd dat de whisky in deze vaatjes ongeveer een jaar of tien oud zal zijn. Uiteraard is geen koude filtering toegepast en is er ook niet bijgekleurd of verdund. De vatsterkte is vastgesteld op 57,3%.

  • Neus: Rook en rood fruit met een fris vleugje menthol. Licht ziltige tonen in de richting van salmiak.
  • Smaak: Mooie kruidigheid met een stevige turfinvloed. Vol en verwarmend. Ook weer ziltig met een fris randje. Ik kom hier weinig van het fruit uit de geur tegen.
  • Afdronk: Lang en warm. Mooi rokerig met weer dat fris ziltige randje

Ook weer zo’n flesje waarvan ik achteraf denk dat ik beter gewoon de 0,7 liter versie had kunnen kopen. Tja, de koffer zat al best vol met andere aankopen en dus werd het de 0,2 liter variant. Hopelijk kan ik in oktober nog eens terug maar die garantie is er voorlopig nog lang niet…

2 gedachten over “Campbeltown Souvenir, Longrow uit de Tasting Room

  1. Marc van Grunsven

    Mocht Oktober niet lukken kunnen we altijd nog een keertje richting Köln. Daar hebben we tenminste geen last van invoerbeperking zoals nu bij de UK agv Brexit. En…van een goed lunchadres zijn we dan ook verzekerd 😁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.