Annandale Flight 2, Man o’ Sword

door | juni 23, 2022

Zoals laatst al in Flight 1 vermeld maakt de Annandale Distillery zowel een ongeturfde als een geturfde spirit. Bij het bezoek dat ik met mijn zoon Bram bracht aan de distilleerderij nam ik de te proeven drankjes mee in sampleflesjes om er op een later tijdstip over te kunnen schrijven. Vandaag dus deel 2 van deze samples.

De eerste twee samples werden geschonken aan het einde van onze tour in het warehouse van Annadale. De samples uit Flight 1 waren de revue al gepasseerd en ik was zelf zeer benieuwd wat Bram van de geturfde variant zou vinden. Bij zijn eerste ervaring met whisky (Whisky Experience in Edinburgh enkele jaren geleden) vond hij de Ardbeg 10 een stukje lekkerder dan de Glen Scotia dus ik verwachtte dat dat ook nu het geval zal zijn. Nu ben ik vooral benieuwd naar mijn eigen ervaringen.

Peated New Make Spirit (63,5% ABV)

  • Neus: Lichte hint van turfrook en verder vooral moutsuikers. Net als bij de ongeturfde NMS is er in deze spirit nog niet heel veel gaande. Het turfrandje maakt deze wel wat interessanter.
  • Smaak: Licht prikkelend van de alcohol maar niet vervelend. Mooi bescheiden turfje maar verder weinig verrassends.
  • Afdronk: Het turfrandje brengt een afdronk mee die neigt naar zoethout.

Afgaande op de New Make Spirit in beide flights gaat mijn voorkeur alvast uit naar de geturfde variant al is ook deze spirit erg “schoon”.

Annandale Man o’ Sword cask 189 (61,1% ABV)

  • Neus: Jong en er is minder invloed van de turf dan ik uit de NMS zou verwachten. Een hele lichte hint van rook maar daar houdt het wel mee op. De moutsuikers zijn wel wat meer naar de achtergrond verdreven en er is wat citrus voor in de plaats gekomen in de zin van limoenrasp.
  • Smaak: In de smaak is (gelukkig) wel meer van de turf waar te nemen. Vriendelijk in de mond ondanks de jeugdigheid en het alcoholpercentage. Een mooi zoetje ook van nog steeds wat moutsuikers maar ook een beetje vanille en zoet citrusfruit.
  • Afdronk: Redelijk lang maar niet indrukwekkend.

Cask 189 is net als bij de ongeturfde variant een ex Bourbon cask. Zoals verwacht gaat mijn voorkeur tussen de unpeated en de peated variant wel uit naar de laatste maar om nou €165 te betalen voor deze fles vind ik erg veel van het goede… Ik zou hier nu een score van 84 punten aan toekennen.

Annandale Man o’ Sword Vintage cask 760 (58,4% ABV)

Het laatste sample werd geschonken in de shop. Nog even wat proeven om misschien toch een fles te kopen? Gelukkig moest ik nog rijden en had ik Bram beloofd dat hij een eigen flesje mocht gaan vullen. Zou deze fles anders de prijs van €149 waard geweest zijn? In dit geval gaat het om vatnummer 760. De whisky heeft maar net de wettelijke leeftijd bereikt en dat terwijl deze heeft mogen rijpen in een Oloroso sherry butt, een vattype dat eigenlijk een langere rijpingstijd zou vereisen.

  • Neus: Ook hier is de turf in de geur niet echt aanwezig. Heel licht ruik ik een zoetkruidige invloed van het vat maar ook dat is minimaal en de moutsuikers zijn niet geheel gemaskeerd.
  • Smaak: De turf komt in de smaak wel mooi op en vormt een mooi geheel met de wat kruidige sherrytonen. Een hint van caramel en een vleugje laurier komen daarbij het meest boven.
  • Afdronk: Vrij kort ondanks het turfje.

De smaak is wat mij betreft niet verkeerd ondanks dat er niet veel complexiteit in zit. De neus en de afdronk blijven echter ver achter in de beleving. Ik had me hier wel wat van voorgesteld maar deze whisky is gewoon echt te jong gebotteld. Op basis van de smaak toch nog 83 punten.

Op basis van beide flights en natuurlijk het bezoek moet ik zeggen dat Annandale als bezoek leuk is om een keer te doen. De whisky is wat mij betreft echt nog te jong en misschien ook een te schoon distillaat. De toekomst zal uit gaan wijzen hoe langere rijpingen gaan ontwikkelen. In smaak maar ook in prijs…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *