Annandale Flight 1, Man o’ Words

door | juni 5, 2022

Inmiddels zijn we alweer een paar weken terug in Nederland maar er staan gelukkig nog enkele souvenirs te wachten om geproefd te worden. Zo waren we met eigen vervoer naar de Annandale Distillery gereden en viel er voor mij daar dus niets te proeven. Alcohol en verkeer gaan immers niet samen! Gelukkig was ik goed voorbereid op pad gegaan en had ik voldoende sampleflesjes meegenomen voor de te proeven drankjes.

Annandale is een nog jonge distilleerderij maar de geschiedenis gaat wel ver terug. De nieuwe distillery is immers gebouwd op de fundamenten van de oude die meer dan 100 jaar geleden door het Johnnie Walker concern werd gesloten. De sporen hiervan zijn zeker nog zichtbaar en dat maakt het op zich al een leuke locatie om te bezoeken. Bij de start van de tour wordt onder het genot van een “distillery blend” verteld over de geschiedenis en het ontstaan van het heden. Ik start de flight dan ook met dit drammetje dat gebotteld werd op 40%.

Annandale Distillery Blend

  • Neus: Jong, moutsuikers, vanille, caramel en een lichte hint van turfrook.
  • Smaak: Zacht in de mond. Licht kruidig en dan een mooi zoetje van citrusfruit en ook weer een licht turfje.
  • Afdronk: Redelijk lang voor de leeftijd en het ABV. Hier komen vooral de moutsuikers weer om de hoek kijken.

Een mooi glaasje om de tour (en in dit geval de flight) mee te starten. Niet heel uitgesproken of complex maar ook zeker niet slecht.

Annandale maakt zowel geturfde als niet geturfde whisky. Beiden hebben een naam gekregen die de historie van de regio weerspiegelen. Zo is de niet geturfde variant met de titel “Man o’ Words” vernoemd naar dichter Robert Burns. We krijgen zowel de New Make Spirit als de whisky te proeven.

Unpeated New Make Spirit (63,5% ABV)

  • Neus: Moutsuikers en alcohol. Een vrij schone spirit die niet veel fruitige tonen mee heeft gekregen. Misschien in de verte een bananenschuimpje.
  • Smaak: Prikkelend van de jonge alcohol maar dat mag niet verrassend zijn. Ook hier voeren de moutsuikers de boventoon en is er verder weinig gaande.
  • Afdronk: De alcohol laat samen met de moutsuikers een vrij lange afdronk na.

Ik heb wel ooit een meer smaakvolle NMS mogen proeven al is ook dit natuurlijk erg mooi om te proberen naast het uiteindelijke product.

Annandale Man o’ Words cask 528 (59,5% ABV)

  • Neus: Houtkruiden in combinatie met moutsuikers en een vleugje vanille. Hier lijkt ook wat zoete citrus boven te komen.
  • Smaak: Kruidigheid die je ook bij Bourbons wel tegenkomt. Het jonge karakter draagt daar ook zeker aan bij. Vanille en wat citrus voeren de boventoon. De alcohol is eigenlijk al best mooi gesetteld voor een zo jonge whisky.
  • Afdronk: Op zich mooi van lengte, doet in de smaak denken aan aan Bourbon.

Vatnummer 528 is een refill ex bourbon barrel maar de invloed van de Bourbon is nog duidelijk aanwezig. Dat maakt dit tot een toch best smaakvol glaasje. Geen hoogvlieger en wat bij betreft te duur voor wat het is. Als ik er een score aan zou moeten geven kom ik op 83 punten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.