Ondertussen in Oss

Terwijl de hele wereld krakend en piepend tot stilstand wordt gedwongen door het COVID-19 virus, blijken er gelukkig ook nog zaken te zijn die gewoon hun doorgang vinden. Zo wordt er in Oss momenteel hard gewerkt aan een unieke locatie voor de whiskyliefhebber! In Hotel De Naaldhof wordt namelijk de droom van eigenaar Bob Vink gerealiseerd.

The Glenturret 10yo Peat Smoked

In de afgelopen jaren bezocht ik twee maal de Glenturret distillery in Crieff in het zuidelijke deel van de Schotse Highlands. In beide gevallen was de distillery nog eigendom van de Edrington Group en huisde ook The Famous Grouse Experience er nog. De laatste keer dat ik er was was in de zomer van 2018, een half jaar voor de verkoop van The Glenturret aan de Lalique Group. Nu, twee jaar later, is er de Maiden Release van een serie whisky’s onder het nieuwe management. De invloed van de nieuwe eigenaars is in ieder geval al heel duidelijk in het nieuwe design van de fles. Ik ben benieuwd naar de inhoud.

De GlenAllachie samples van Harald Hidding, deel 1

Een paar maanden geleden was ik een dagje op pad met Marc van Grunsven. Een dagje slijterijen bezoeken in andere delen van het land. Die dag kwam ik thuis met twee nieuwe flessen van de GlenAllachie distillery en toen ik daar foto’s van gepost had op Facebook ontstond er een gesprek met Harald Hidding. Hij had wel interesse in een mooie ruil van samples en zodoende heb ik nu de beschikking over een zestal samples van deze distillery in de Speyside. Tijd en materiaal voor weer een leuke vergelijkingsserie!

Special Releases 2020

Gisteren (woensdag 14 oktober) was de officiële presentatie van Diageo’s Special Releases 2020. Geen feestelijke samenkomst van de schrijvende pers en genodigden deze keer. Vanwege COVID19 was gekozen voor een online meeting via ZOOM. Als het afgelopen half jaar ons als samenleving íets geleerd heeft is het wel dat er ook online goed werk verricht kan worden. Vorige week ontving ik van Herman van der Meij, Scotch Whisky Brand Ambassador Diageo Benelux, een uitnodiging om dit event te volgen. Jammer genoeg was het aantal beschikbare samplesets zeer beperkt en behoorde ik niet tot díé selecte groep die deze bijzondere serie live mee kon proeven.

De viering van d’ierendag bij Restaurant Clemens

Een live whisk(e)y proeverij in Corona tijd… Het valt niet mee om dat nog gerealiseerd te krijgen. Aangescherpte regels in de horeca maken het steeds moeilijker om met een fijne groep mensen te genieten van het mooie graandistillaat. Tóch was het afgelopen weekend mogelijk en wel bij Restaurant Clemens in Oss.

Mijn eerste Aultmore

Aultmore, het is zo’n distilleerderij waar ik nog maar weinig mee in aanraking ben gekomen en waarom? Natuurlijk, ik heb er wel eens wat samples van genuttigd en eigenlijk waren die altijd prima maar toch, het kwam er maar niet van. Tot ik onlangs de (uitgestelde) Spring Release van de Authentic Collection van Cadenhead voorbij zag komen. De aangegeven notities spraken me aan en dus staat er nu voor het eerst een Aultmore in mijn kast.

Caol Ila 2009

De vakantie periode is weer voorbij en net als ieder jaar komt er na mijn vakantie een verhaal over mijn souvenir. Dit jaar was ik in Nederland en heb dan ook nog eens voor een Nederlandse bottelaar gekozen. Een Caol Ila, gebotteld door Van Wees in hun The Ultimate serie.

Clynelish 1991, The Ultimate

Begin 2015 maakten we Oss bekend met de bottelingen van The Ultimate. In twee avonden vierden we toen de introductie van deze serie bij Wijnhuis Oss. Een van de mooiste whiskies uit de toenmalige line up was in mijn beleving een 23yo Clynelish. Laat ik daar nou nog een sample van gevonden hebben.

Een rondje slijterijen bezoeken met Marc

Eigenlijk zouden we in maart naar Campbeltown gaan. Dat werd verzet naar oktober maar inmiddels is ook dat verzet naar komend jaar maart. Dan maar een leuke dag plannen in ons eigen landje al viel dat nog niet helemaal mee vanwege verschillende Coronamaatregelen. Het plan was om af te reizen naar de provincie Groningen maar uiteindelijk werd het rit naar het westen van het land en niet zonder resultaat.

De Mortlach samples van Peter van Vliet, de finale

Daar is ie dan! Het is tijd voor de ontknoping van de serie over de Mortlach samples die ik van Peter van Vliet ontving naar aanleiding van zijn TOOL avontuur in New York (toen Corona nog gewoon en uitsluitend in een flesje zat…). Inmiddels passeerden al 8 mooie samples de revue in een opbouw volgens de bestaande waardering op Whiskybase.

Benrinnes 1988, The Maltman

Vaak als ik het internet afspeur naar een nieuwe fles voor mijn whiskykast dan is Benrinnes een zoekterm. De charme van de onafhankelijke bottelingen van deze Speyside distillery uit het Diageo concern zorgt dat ik me altijd weer aangetrokken voel als ik er een fles van voorbij zie komen. Dit keer was het anders. Ik was niet eens op zoek toen deze gigant voorbij kwam.

Adelphi Springbank 1992

Een lot uit de loterij, zowel letterlijk als figuurlijk in dit geval. Sterker nog, dit is de laatste fles die ik gewonnen heb door mee te doen met verlotingen op Facebook. Na een aantal mooie flessen gewonnen te hebben, is het voor mij tijd geworden daarmee te stoppen. Laten we eerlijk zijn, het beste punt om te stoppen is het hoogtepunt toch? Ik hoop dat deze fles aan die voorwaarde kan voldoen. Ik heb er alle vertrouwen in.

De Mortlach samples van Peter van Vliet, deel 4

Het einde van een mooi avontuur nadert. Vandaag komen sample 7 en 8 aan bod al zou je ze ook nummer 4 en 3 kunnen geven. Vanuit de bestaande Whiskybase scores komen deze twee vooraf gezien namelijk op een gedeelde derde plaats in het rijtje. Dit keer komen er twee oudjes aan bod. Ze zijn allebei gedistilleerd in het eind van de jaren ’80. Ze kregen elk wel een andere rijping, een andere rijpingstijd én een andere bottelaar. Beiden zouden een score van 88,7 waard moeten zijn en dat maakt mij uiteraard weer heel nieuwsgierig.

De Mortlach samples van Peter van Vliet, deel 3

Het minimale alcoholpercentage dat whisky móét hebben om whisky te mogen heten is 40%. Bij veel standaard bottelingen en blends wordt dit percentage inderdaad gehanteerd, iets wat je bij de onafhankelijken maar zeer zelden ziet. Waarom dan beginnen met dit feitje? Het leuke aan dit blogje is dat we bij de start 40% van de samples gedaan hebben en aan het eind nog 40% te gaan hebben. Benieuw naar sample 5 en 6? Lees dan snel verder!

Arran 16yo van Whiskybroker

Een paar jaar geleden schreven we best veel over Arran. We proefden er behoorlijk wat whisky’s van en gaven daar veelal positieve beoordelingen over. Jammer genoeg werd erin een korte periode zoveel Arran in de markt gezet dat we én niet alles kúnnen maar ook niet meer wíllen proeven. Een gewonnen verloting geeft me nu een kans op een hernieuwde kennismaking en daar ben ik wel weer heel blij mee.