Whiskyshoppen in Duitsland

door | februari 18, 2023
Whiskyshoppen in Duitsland

Ik denk dat ik wel bijna kan spreken van een traditie. Al enkele jaren ga ik namelijk eens per jaar een dag op pad met whiskymaat (en ook daarnaast goede vriend) Marc van Grunsven. Een dagje in de auto, op pad naar slijterijen waar we normaal nooit zouden komen. Binnen Nederland hebben we zo al aardig wat winkels gehad maar dit keer gingen we whiskyshoppen in Duitsland.

Wat begon als een afspraak om een keer bij elkaar te komen om wat samples en bijbehorende verhalen uit te wisselen, bracht bij mij in het hoofd al snel een idee naar boven om er maar weer eens een mooi dagje roadtrippen van te maken. Maar ja, waar konden we naartoe?

Via de zoekterm “whiskyslijterij Duitsland” kreeg ik een grote hoeveelheid opties maar het moest natuurlijk wel een beetje realistisch blijven qua kilometers en dus beperkte ik me vooral op de grensstreek. Nog steeds waren er opties genoeg en uit die opties selecteerde ik twee slijterijen die best te combineren waren op een zaterdag in februari. Ik stuurde Marc mijn voorstel door ook hij was enthousiast over de voorgestelde winkels. De voorpret was begonnen en daarmee ook direct het huiswerk. Wat staat er immers voor bijzonders in de betreffende assortimenten?

Met allebei een lijstje (en ik zelfs al bestellingen) op zak, vertrokken we richten onze Oosterburen met als eerste stop Whiskyzwerg in het plaatsje Brüggen. Pas sinds afgelopen november is de winkel gevestigd in het huidige pand, vlak naast de oude burcht van het plaatsje. De voorgevel doet klein aan maar eenmaal binnen blijkt dit toch een behoorlijke winkel te zijn met dito assortiment. Zowel aan standaard bottelingen als aan onafhankelijk gebottelde flessen staat er voor elk wat wils en achterin de zaak is er ook nog een aparte ruimte waar proeverijen gehouden kunnen worden.

Onafhankelijke bottelingen bij Whiskyzwerg

Marc en ik houden ons vooral bezig in de hoek waar de onafhankelijken staan. Daar hebben we ook ons verlanglijstje van gemaakt en al snel vinden we wat we zochten. Voor mij betekende dit een Edradour van Signatory Vintage en een Glen Elgin van de Single Malts of Scotland. Die laatste ging bij Marc twee keer in de tas (niet allebei voor hem hoor). Daarnaast vond Marc ook nog twee Signatory bottelingen voor de Duitse markt; een Aultmore en een Macduff. Tevreden met deze buit nuttigen we nog even een goede kop koffie en vertrekken we naar de volgende bestemming.

Het blijkt nog ongeveer een rijden voordat we aankomen bij Whisky-Land in Würselen, een voorstadje van Aachen. Via de website van deze winkel had ik alvast twee bijzondere flessen vast laten leggen en ik was zeer benieuwd wat er ter plaatse nog meer te vinden zou zijn. Ook Marc had zijn verlanglijstje bij de hand toen we deze winkel betraden.

Ten opzichte van de eerste winkel die we bezochten zou je denken dat dit de dwerg zou zijn. Een winkel van hooguit 25 vierkante meter maar wel gevuld met vele mooie flessen, met name onafhankelijk bottelingen. Een flink assortiment aan Best Dram bottelingen en Scotch Universe bottelingen maar ook Berry Bros & Rudd, Gordon & MacPhail, Adelphi en Signatory Vintage zijn er te vinden. Soms met verrassend oude flessen.

De door mij bestelde flessen staan al op met te wachten. Een 12yo Laphroaig die werd uitgebracht door de Creative Whisky Company en een 23yo Glenburgie uit de Small Batch serie van Cadenhead (om samen te delen met Glenburgie-fan Peter). Daarnaast vind ik ook nog een 10yo Caol Ila, eveneens van CWC, en ook die kan ik niet laten staan. Ook Marc slaat hier een hele mooie slag met twee Caol Ila bottelingen die beiden meer dan 88 punten scoren op Whiskybase. Een Moscatel finish van BBR én een oudje op vatsterkte van G&M, beiden gebotteld voor Kirsch Import en dus de Duitse markt.

De mooie buit van een dagje uit

Met deze flessen in de auto werd vervolgens koers gezet richting het centrum van Aachen. Er moest immers ook nog wat gegeten worden. Een ouderwetse Duitse Schnitzel mit Pommes in de schaduw van de Dom van Aachen zorgde ervoor dat we weer vol energie de terugreis naar Olland konden aanvaarden. Een mooie ervaring én weer mooie aanvullingen op de collecties rijker.

Ben je ook benieuwd geworden naar deze winkels? Kijk vooral even op de websites:

2 gedachten over “Whiskyshoppen in Duitsland

  1. Marc

    Wederom samen een gezellige en succesvolle whiskytrip gehad. T.z.t. maar eens bedenken welke windrichting we volgend jaar kiezen. Misschien een tripje naar onze zuiderburen?

  2. Pingback: Glenburgie 23YO Cadenhead | WhiskyOss.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *