Whisky van de lage landen

door | november 10, 2020
IMG_2378

Het is vakantie 2017. Vakantie in eigen land dit keer… De weersomstandigheden geven me de tijd om eindelijk eens wat achterstallig leeswerk door te nemen. Het weer van de Lage Landen geeft me dus de kans het boek “Whisky van de Lage Landen” eens wat beter te bestuderen.


Ik mocht het prachtige, door Wieger Favier geschreven, boek op 14 juni jl in ontvangst nemen bij de officiële boekpresentie in Deventer (bij de Wagging Finger distillery van Erik Molenaar). Uiteraard nam ik het al snel eens vluchtig door maar van echt lezen was het nog niet gekomen. Tot nu dus.

Het boek start met een korte uitleg over enkele basisbegrippen uit de whiskywereld. Ook de stokerstraditie van België en Nederland wordt kort aangestipt hetgeen een mooie start maakt voor wat verder in het boek aan bod gaat komen. De door het proefpanel gegeven tips voor ruiken en proeven, geven, ook voor de niet getrainde whiskyproever, een mooie leidraad voor het serieuze proef-werk. Voorop staat altijd:

“Hoe je whisky drinkt en beleeft, is natuurlijk heel persoonlijk; er zijn geen regels.”

Voor de productie van whisky gelden uiteraard wel regels waar ook de verschillende distillery’s in België en Nederland zich aan dienen te houden. Hoe klein of groot ze ook zijn, ingrediënten, eikenhout en minimale rijpingstijd liggen vast. 

Dan is het tijd om eens nader te kijken naar de beschrijvingen van de diverse distilleerderijen en hun producten. Elke distillery krijgt een mooi platform waarin het ontstaan van de stokerij, de nevenactiviteiten en -brouwsels maar ook de omgeving waarin de distilleerderij gevestigd is, wordt besproken. Dat maakt dit boek tevens tot een handige reisgids voor de whiskytoerist.

De uitleg over de verschillende distillery’s wordt afgewisseld met de bespreking van verschillende productiebijzonderheden. Tevens is er ruimte ingebracht voor enkele prachtige recepten die met whisky te bereiden zijn. Ik verheug me nu al bijna op een Kerstdiner waar de Appel-Whisky Marmelade van Bart Messiaen, met toast en paté als voorgerecht deel van kan uitmaken. Als nagerecht de Broodpudding van Dennis Mulder met een heerlijke karamelsaus bereid met whisky… Was het maar vast zover…

Nee, laat het eerst nog maar een beetje mooi zomers weer worden. Genieten in de tuin van een mooie whisky met tropische fruittinten. Lekker lezen in dit mooie naslagwerk en wellicht een tripje plannen naar één of meerdere van de genoemde stokerijen.

Het boek Whisky van de Lage Landen is uitgebracht door Forte Uitgevers. ISBN 9789462501416

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *