Twee maal Springbank uit de Cage

door | maart 21, 2021

In oktober van het afgelopen jaar ruilde ik een aantal whiskysamples met Rowald van Braadwijk en Rien Caarels. Altijd leuk om op deze manier weer eens wat anders te proeven dan wat er in je eigen collectie staat. Bij beiden koos ik een Springbank Cagebotteling uit.

Voor de mensen die nog nooit een reisje naar Campbeltown gemaakt hebben… In Campbeltown staat de Cadenhead Whisky Shop. Hier vindt de verkoop van Cadenhead bottelingen plaats maar in een meer afgelegen ruimte kom je er, in een soort van vogelkooi, ook bijzondere flessen van Springbank, Longrow en Hazelburn tegen. Het betreft dan 0,7 liter vatsamples van verschillende leeftijden. Unieke flessen dus van vaten die nog steeds liggen te rijpen. Ik kocht zelf al ooit zo’n fles en Rowald en Rien deden dat dus ook.

Foto Whiskybase.com

Ik start maar eens met het jongste sample, ontvangen van Rowald. Het betreft een whisky die in 2006 werd gedistilleerd en het vat waar het sample uit getrokken werd is een Fresh Sherry Hogshead. Het sample werd in 2018 getrokken terwijl de whisky nog geen twaalf jaar gerijpt was. Het alcoholpercentage is vastgesteld op 59,6%. Op Whiskybase is deze fles te vinden onder nummer #116637.

  • Neus: Een mengeling van boenwas en bleekselderij. Ouderwets ledervet komt ook in de buurt. Een neus die een hoger leeftijd doet vermoeden. Er komt ook pure chocolade door en wat gedroogd fruit. Later ook een vleugje hazelnoot.
  • Smaak: Prachtig kruidig in de mond. Maritiem, licht rokerig met mooie zoete tonen van gedroogd fruit, een bittertje van pure chocolade. Achter in de mond ook een frisse sensatie van een vleugje menthol. Ook in de smaak een beeld dat je bij een hogere leeftijd zou verwachten.
  • Afdronk: Een mooie lange afdronk met menthol, kruiden en chocolade.

Een hele mooie en complexe Springbank waar de sherry-invloed mooi in balans is met het distilleryprofiel. Ik geef er zelfs een score van 90 punten aan.

Foto Whiskybase.com

Dan naar het sample van Rien. In dit geval gaat het om een Springbank die werd gedistilleerd in 2001. Deze whisky mocht ruim 17 jaar rijpen in een Fresh Rum Barrel. In september 2019 werd het sample getrokken. Het alcoholpercentage werd vastgesteld op 57,1%. De fles is te vinden onder Whiskybase nummer #139622.

  • Neus: Fris, grassig, riet. Een vleugje honing en een handjevol van die lichte krenten. Een heel andere geur dan het voorgaande sample. Geen echt typische rum geur.
  • Smaak: Zacht en licht kruidig, citroengras, in de mond met vrij snel ook mooie zoete tonen waarbij wel degelijk meer de rumrijping naar boven komt zonder te gaan overheersen. Ook hier is het licht maritieme Springbank profiel nog gewoon herkenbaar.
  • Afdronk: Prettige lengte met een mooie smaak. Mooi zoetje en een zachte kruidigheid. Ook hier in de afdronk een vleugje menthol.

Ook een heel fijn sample al moet ik wel zeggen dat het eerste sample toch iets meer diepgang heeft. Ondanks dat krijgt ook deze whisky van mij een hoge score van maar liefst 88 punten.

Beide whisky’s zijn zodanig mooi in balans met het gebruikte vat dat Springbank nog steeds herkenbaar is gebleven. Iets dat je met huidige bottelingen (ook van andere distilleerderijen) regelmatig mist. Rien en Rowald, dank voor deze mooie samples!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *