Twee maal Glendronach Virgin Oak

door | januari 6, 2022

Allereerst aan alle lezers een gelukkig nieuwjaar! Ik ben niet zo van de goede voornemens maar ik heb me wél voorgenomen om ook dit jaar weer van hele mooie drams te gaan genieten. Na een drukke laatste week van 2021 en een rustige eerste week van 2022 ben ik weer lekker opgeladen. Laat ik daarom maar meteen weer starten met een mooie greep uit de samplevoorraad. Twee Glendronach samples uit een ruil met Marc van Grunsven.

Ik ken Marc als een echte liefhebber van Glendronach, zeker uit de tijd van vóór de overname door Brown-Forman. De jaren van Billy Walker, de man die Glendronach weer een groot merk maakte. In die periode kocht ik zelf ook wel wat mooie flessen en Peter en ik bezochten de distillery tijdens onze eerste whiskytrip in 2014. Mijn aandacht is inmiddels wat verlegd maar als ik dan weer een aantal samples kan krijgen, ben ik toch wel heel benieuwd hoe ik daar nu tegenover sta. Vandaag zet ik twee Virgin Oak bottelingen naast elkaar.

Glendronach 14yo Virgin Oak Finish

Dit is een “oudje”. Niet een heel oude whisky uiteraard maar wel een die al in 2010 gebotteld werd en dat is dan toch weer een aantal jaren voordat Peter en ik begonnen met de website. Het feit dat deze whisky in 2010 gebotteld werd op een leeftijd van 14 jaar wil zeggen dat deze in in 1995 of 1996 gedistilleerd moet zijn. Dat is vlak voor de sluiting geweest en dus is de spirit gemaakt voordat Billy Walker het roer overnam.

Foto Whiskybase.com

De eerste rijping vond plaats in vaten van Europees eikenhout, waarschijnlijk refill sherry vaten. Een aantal van deze vaten werd geleegd en de inhoud werd overgebracht in Virgin Oak vaten van Amerikaans eikenhout. Met de finish werd een totale rijpingstijd van 14 jaar bereikt voordat in 2010 werd overgegaan tot botteling. Daarbij werd niet bijgekleurd of koud gefilterd. Het alcoholpercentage is wel teruggebracht tot 46% en dat hoeft zeker niet verkeerd te zijn. Deze botteling kende een oplage van 5760 flessen.

  • Neus: Een geur van karamel en vanille met fruittonen van sinaasappel (schil) en een zoete appel.
  • Smaak: Prikkelend in de mond, kruidig in de richting van kaneel. Zoet van boomgaardfruit als appel en peer maar ook een vleugje sinaasappel. Ik proef ook een hint van zoethout, wat ook een licht drogend karakter meegeeft.
  • Afdronk: Middellang met fruittonen en een hint van zoethout.

Niet slecht maar ook geen hoogvlieger. Heel anders dan de meer bekende sherryvat rijpingen van Glendronach. Ik geef deze whisky een score van 84 punten.

Glendronach Single Cask Virgin Oak cask 1755

Deze botteling is er een die volledig in het Billy Walker tijdperk valt. Het distillaat is van na de heropening en de botteling kwam uit in een tijd dat er behoorlijk veel single cask Glendronach werd uitgebracht. Ook dit is zo’n single cask botteling, iets dat ik persoonlijk altijd wel leuk vind.

Foto Whiskybase.com

Deze whisky kent zijn oorsprong in januari 2003. In die periode werd veel spirit gemaakt die 10 tot 13 jaar later op de markt zou komen als single casks. Een aantal van dit soort bottelingen vond zijn weg naar mijn eigen whiskykast maar dit waren steeds sherryvat gerijpte expressies. In dit geval gaat het om een Virgin Oak hogshead dat in december 2014 gebotteld werd voor de Nederlandse markt, slechts enkele weken voordat de 12 jarige leeftijd bereikt zou worden. Geen koude filtering, geen bijkleuring en in dit geval ook geen verdunning tot 46%. De vatsterkte van 53,9% werd hier gehandhaafd. Het vat leverde 252 flessen op.

  • Neus: Vrij gesloten. Wat kruidige geuren, wat zoete geuren, er is wat fruitigs maar niets is heel uitgesproken. Mysterieus…
  • Smaak: Kruidige tonen van het hout worden aangevuld met fruitige aroma’s van banaan, appel en af en toe een rijpe kers.
  • Afdronk: Mooie lengte, zoet en kruidig met een licht drogend mondgevoel van het hout.

Ik weet niet heel goed wat ik hiervan moet denken. Kwalitatief een prima whisky maar voor mijn smaak wat te gesloten. Ik heb toch wat meer met de sherryrijpingen van die tijd. Ondanks dat krijgt deze expressie van mij een score van 85 punten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *