Twee Glengoyne samples van Marc

door | februari 9, 2023
Twee Glengoyne samples van Marc

Begin december van het afgelopen jaar waren Marc van Grunsven en zijn vrouw Monique bij ons op visite. Een avondje borrelen en bijkletsen en als vanzelfsprekend worden er dan ook samples uitgewisseld. Vanuit mijn kast gingen wat leuke sapjes mee naar Olland en natuurlijk kwamen er ook wat mooie drankjes mee naar Oss. Vandaag behandel ik twee Glengoyne samples van Marc.

Glengoyne is een distillery waar ik al twee keer ben binnengelopen zonder er ooit écht een bezoek aan te brengen. Daar zal zéker nog ooit verandering in komen want ik ben absoluut geïnteresseerd in de distilleerderij en de whisky’s die er vandaan komen. Een aantal flessen haalde al ooit de line up van proeverijen en ik bewaar nog mooie herinneringen aan een Single Cask botteling voor Nederland van een paar jaar geleden…

Glengoyne 12yo Cask Strength 100 Proof

Dit is al een oudje uit het Glengoyne archief. Daarnaast heeft deze fles een bijzondere naamgeving. Cask Strength én 100 Proof. Dat zou dus moeten betekenen dat het alcoholpercentage van deze batch zonder verdunning precies op 57,2% uit is gekomen, een ABV dat uit de historie 100 Proof werd genoemd. In de Amerikaanse markt staat 100 Proof voor een ABV van 50%.

Foto Whiskybase.com

Deze whisky werd al in september 2011 gebotteld op een leeftijd van 12 jaar. De spirit werd dus eind jaren ’90 van de vorige eeuw gedistilleerd. Rijping heeft plaatsgevonden in vaten van Amerikaans eikenhout. Er is niet verdund, niet koud gefilterd en niet bijgekleurd.

  • Neus: Kruidige tonen van het eikenhout met een hint van noten en cacao. Een geur van caramel en een hint van gedroogd fruit maar ik kan niet thuisbrengen wat.
  • Smaak: Droge kruidige tonen met ook weer cacao en een handje noten. Er lijkt ook een hint van menthol op te komen.
  • Afdronk: Mooie maar bescheiden afdronk met een licht drogend karakter.

Prima drinkbaar maar ik mis een beetje diepgang in deze Glengoyne. Wel mooi om deze oudere botteling geproefd te hebben en wat mij betreft een score van 85 punten zéker waard.

Glengoyne 13yo Hart Brothers Finest Collection

Het tweede sample is een meer recente whisky van deze distilleerderij. De botteling is echter geen officiële botteling maar een botteling van bottelaar Hart Brothers. Daarnaast gaat het hier niet om een batch maar om een single cask botteling.

Foto Whiskybase.com

Gedistilleerd in november 2005 en te rijpen gelegd in een first fill sherry cask met vatnummer 9312 tot er in maart 2019 werd overgegaan tot botteling. Ook hier gebeurde dat zonder kunstmatige ingrepen en dat leverde 360 flessen op met een ABV van 58,1%.

  • Neus: Zoet kruidig met pure chocolade, donker fruit en gedroogd fruit richting dadels.
  • Smaak: Vol van smaak, zoet en kruidig. Donker fruit en een hint van een overrijpe appel. Later licht drogend met een nootachtige smaak.
  • Afdronk: Drogend met ook weer noten en een hint van donker fruit.

Deze whisky doet me nét iets meer dan de CS 100 Proof. Er zit net wat meer diepgang in vanwege de bescheiden invloed van het sherryvat. Het notige karakter is de grote overeenkomst tussen beide samples. Deze whisky krijgt van mij 86 punten mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *