Twee geheime Speyside Whisky’s op leeftijd

door | april 4, 2021

In de samplevoorraad bevinden zich nog wat leuke juweeltjes. Zo zocht ik in een ruil met Rien Caarels een paar mooie whisky’s uit waarvan de distillerynaam niet bekend gemaakt is. Wat wel bekend bij beiden is dat ze uit de Speyside komen, hoe en hoe lang ze gerijpt zijn, wie ze uiteindelijk gebotteld heeft én hoe de waardering voor deze whisky’s is bij de klant. In beide gevallen wordt een gemiddelde score van bijna 89 punten gehaald. Ik ga er dus maar eens lekker voor zitten.

Vaak zijn secret Speyside whisky’s afkomstig van Glenrothes, Glenfarclas en heel soms The Macallan of Mortlach. Soms hoor je van deze “geheime bottelingen” achteraf dan wel waar de whisky gemaakt is. In dit geval heb ik het bij beiden niet terug kunnen vinden. Het wordt dus interessant om te proberen vast te stellen of beide bottelingen herkenbaar dezelfde herkomst hebben. Ik heb niet de illusie dat ik dan kan gaan zeggen welke distillery het dan moet betreffen. Wat dat betreft heb ik echt te weinig kennis van echt kenmerkende profielen.

Ik geloof niet dat we al eerder een whisky beschreven beide bottelaars. Dat maakt zo’n sampleruil natuurlijk extra interessant. Op deze manier wordt de blik toch weer mooi stukje verruimd. Niet alle mooie vaten gaan immers naar Adelphi, Cadenhead, Claxton’s of Signatory Vintage. Er zijn uiteraard veel meer goede bottelaars en Whisky-Fässle en Whisky Nerds horen daar zéker bij.

Foto Whiskybase.com

Ik begin met het sample van de laatste. Deze Secret Speyside botteling van de Whisky Nerds werd gedistilleerd in januari 1994. Voor de rijping werd een hogshead met vatnummer 30 gebruikt. In maart 2020 werd besloten de whisky te bottelen. Dit leverde een opbrengst van 324 flessen op, zonder koude filtering, zonder bijkleuring en zonder te verdunnen. Het ABV van deze fles is 48,1%.

  • Neus: Mooie zoete geur met een kruidige achtergrond. Honing, zoet citrusfruit, rijpe appel en abrikoos.
  • Smaak: Een vleugje kaneel. Vol en romig in de mond. Zoete fruittonen met vooral appel en abrikoos.
  • Afdronk: Appelmoes en kaneel. Een mooie afdronk maar niet heel lang.
Foto Whiskybase.com

Dan de botteling van Whisky-Fässle. Gedistilleerd in 1993 en gebotteld in 2018 na een rijping in een sherry butt. Van deze fles heb ik niet terug kunnen vinden hoe groot het aantal flessen is dat werd uitgebracht. Wel is bekend dat ook hier niet gekleurd of koud gefilterd is. Of 51,7% de daadwerkelijke vatsterkte was is dan weer niet bekend op Whiskybase.

  • Neus: Kruidige sherrytonen, bouillonachtig maar ook iets van boenwas. Sinaasappel, appel, melkchocolade en wat nootachtige geuren.
  • Smaak: Een waxy mondgevoel. Ook hier weer licht kruidig als bouillon maar vooral chocolade, appel, sinaasappel. Een hele mooie balans!
  • Afdronk: Mooie warme afdronk met al het goed uit geur en smaak.

Dit zijn twee hele mooie Speysiders. Ik heb niet het idee dat ze beiden van dezelfde distillery komen maar het zou aan de andere kant best kunnen aangezien er natuurlijk ook verschillende vaten gebruikt zijn. Ik geef de Whisky Nerds een score van 88 punten mee en dat zou iets hoger kunnen zijn als de afdronk wat langer was geweest. De botteling van Whisky-Fässle krijgt van mij nét een puntje meer vanwege de balans over de hele linie.

Rien, bedankt voor deze mooie samples!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.