The Macallan Edition no. 4

door | november 11, 2020

Het is alweer een tijd geleden dat ik samen met Marc en Misha wat heerlijke drams nuttigde én met beiden wat mooie samples uitwisselde. Lang niet elk sample passeert de revue in een blog. Er is nou eenmaal niet altijd tijd om ergens over te schrijven en soms is het gewoon genieten van een glaasje ook belangrijker dan het erover moeten schrijven. Voor dit sample maak ik echter graag even een uitzondering. Het betreft een sample van The Macallan Edition no. 4 dat ik ontving van The Macallan fan Misha. Ik ga er maar eens goed voor zitten.


Volgens de website van The Macallan is de Edition serie ontstaan als een jaarlijks uit te brengen botteling die een weergave moet zijn van de invloed van verschillende soorten vattypen die bij de distillery gebruikt worden. De populariteit van de distillery en haar whiskies maken dat deze Editions voor verzamelaars zeer interessant kunnen zijn. Gelukkig is Misha Verhoeven een liefhebber van de inhoud en was hij bereid mij een sample van deze inhoud te gunnen.

Voor de serie wordt telkens een klein aantal vaten geselecteerd dat samen moet zorgen voor een zeer bijzonder smaakpallet. Bij Editions No. 1 werden acht vaten van Europees en Amerikaans eikenhout geselecteerd die resulteerden in een whisky met invloeden van honing, appel en citrusfruit. Editions No. 2 kreeg een meer kruidig karakter met gember, kaneel en steranijs. Voor deze editie werden sherryvaten afkomstig van vier verschillende bodega’s geselecteerd. Bij de selectie van Editions No. 3 werd de hulp ingeroepen van Roja Dove, haute parfumier, die zijn kennis en ervaring met aroma’s gebruikte om tot een speciale botteling te komen. Fruitig met invloeden van citrus, vanille, bloesem en eikenhout.

The Macallan Edition No. 4

De vorige edities heb ik niet zelf geproefd en daar ben ik dus blind af gegaan op wat de website prijsgeeft. Editions No. 4 mag ik nu dus wél gaan proeven om er mijn eigen licht over te laten schijnen. Ik ben zeer benieuwd. Ook in dit geval zijn weer vaten geselecteerd van zowel Europees als Amerikaans eikenhout. Wat verder een leuk weetje is, is dat elke Edition gebotteld is op een alcohol percentage van om en nabij 48%. Edition No.2 was 48,2%, No.3 48,3%, No.4 48,4% en No.1? Het zou een mooie gimmick geweest zijn als die op 48,1% gebotteld zou zijn. Helaas is dat net niet het geval maar kreeg deze een percentage van 48,0% mee. Nog steeds een mooi ABV. 

Genoeg gekletst, whisky in het glas en proeven maar!

  • Neus: Direct een stevige portie pure chocolade, caramel, toffee, Chocotoff zeg maar. Ook een vleugje amandel en een kruidigheid die in de buurt komt van kaneel en gember.
  • Smaak: Een licht kruidige prikkel op de tong. Een warm en vol mondgevoel. Ook hier weer de pure chocolade maar nu komt er rode grapefruit bij.
  • Afdronk: Niet heel zwaar en lijkt daardoor wat aan de korte kant. Toch lijkt dat maar zo, zeker naarmate het glas verder leeg komt. Hier is de caramel weer terug met het bittertje van de grapefruit. 

Een dram die mij als The Macallan leek zeer zeker kan bekoren! Misha, nogmaals dank voor dit sample!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.