The Macallan Anniversary Malt

door | november 9, 2020

Soms komen er momenten waar je even heel erg blij van wordt. Zeker als mensen je dat moment ook gunnen. In het voorjaar van 2016 had ik zo’n moment.


Een vriendin van me vertelde me heel enthousiast, dat haar vader een fles Whisky had gekregen, die volgens internet een behoorlijke waarde heeft. Ze weet dat ik een liefhebber ben en ze moest me dit toch echt even laten weten. De bewuste vader besluit deze Whisky samen met zijn kinderen te openen en deze te drinken als een soort van vrijdagmiddag borrel. Er is geen haar op zijn hoofd die er ook maar aan denkt iets anders met deze fles te doen, dan hem te nuttigen. Hij zegt: “Zo’n kans krijg je waarschijnlijk maar één keer en ik wil wel eens weten hoe zo’n prijzige Whisky smaakt”.

Zowel de vader ‘Louis’ als de kinderen zijn niet echt thuis in de wereld van Whisky, maar zo nu en dan een glaasje Whisky drinken doen ze dan weer wel. Ik wist natuurlijk niet om welke Whisky het ging, maar het maakte me erg benieuwd. Ik vroeg haar een foto te sturen als ze de fles zouden openen.

Een paar dagen later krijg ik een foto toegestuurd van een fles Macallan Anniversary Malt. Een meer dan 25 jaar oude Single Malt, gedistilleerd in 1957 en gebotteld in 1983! Mijn mond viel bijna open… Zeker toen de daaropvolgende foto, een plaatje was van een stel proostende heren met een goed gevuld glas. We chatten even door via de bekende app en ik word door Bart (de broer van vriendin Amber) uitgenodigd om ook eens te komen proeven. Dat kon ik natuurlijk niet weigeren en al snel was er een afspraak om van dit buitenkansje gebruik te maken.

Drie dagen later zit ik met Bart, Amber en nog een bekende van Whisky Oss, Maikel, aan de tafel van Bart. De mooie houten kist staat op het midden van de tafel omringt door wat glazen. Ik had beloofd ook wat lekkers mee te brengen en zette mijn flessen erbij. Al snel werd de kist geopend en mocht ik een glaasje inschenken.

The Macallan Anniversary Malt

Gedistilleerd in 1957 en gebotteld in 1983. Dit is één van de eerste bottelingen in de Anniversary serie en dus bijna niet meer te vinden en al helemaal niet voor een normale prijs. Een oude stijl Whisky die ruim 25 jaar gerijpt is op Sherry vaten. 75 cl Gebotteld op 43% en hoogstwaarschijnlijk iets bijgekleurd.

In de neus merk je direct de invloed van het sherry vat! Veel zoete aroma’s van gedroogd fruit, chocolade en hout.
De smaak laat ook niets te wensen over met ook hier veel sherry, hout, zachte kruiden en een vleugje rook.
De afdronk is middellang en redelijk mild. Eerst wat droog met chocolade en later wat meer fruit en kruiden.

Wat was dit weer een prachtige ervaring! Het is misschien niet de mooiste Whisky die ik ooit heb mogen proeven, maar wel een hele bijzondere. Hij staat zeker in de top 5 en in het lijstje Macallan’s die ik heb mogen proeven staat hij eenzaam aan de top!

Amber, Bart en Louis bedankt voor deze prachtige ervaring en natuurlijk voor de gezelligheid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.