The Irishman Cask Strenght

door | september 8, 2022

Als ik dan tóch op de “samples van Ierse whiskey” toer ben dan ook maar meteen mijn laatste sample uit die categorie. Wederom betreft het een sample dat ik via een sampleruil met Marc van Grunsven ontving. Dit keer proef ik de 2018 botteling van The Irishman Cask Strength.

The Irishman is een blended Irish whiskey. Het is echter wel op een andere manier een blend dan we normaal gewend zijn van een blended whisk(e)y. Bij de “normale” blends zijn we gewend aan een flinke basis van grain whisky waar malt whisky’s aan zijn toegevoegd. In dit geval is al het gebruikte graan gewoon gerst. De wijze waarop de gerst gebruikt is zorgt ervoor dat we tóch met een blend te maken hebben. Het betreft hier namelijk een mix tussen single malt whiskey en single potstill whiskey (waarbij ook ongemoute gerst gebruikt wordt).

The Irishman wordt door Walsh Whiskey op de markt gebracht. Walsh Whiskey is een familiebedrijf dat in 1999 werd opgericht door Bernard Walsh en zijn vrouw Rosemary. Zij hebben zichzelf ten doel gesteld een belangrijke rol te spelen in de revival van Ierse Whiskey. Walsh brengt naast de bottelingen van The Irishman ook Writers’ Tears op de markt.

Foto Marc van Grunsven

De Cask Strength versie van The Irishman is een whiskey die jaarlijks in een beperkte oplage wordt uitgebracht. In dit geval ging het om de botteling uit 2018 met een totaal van 3716 flessen. Er werd gebotteld op een sterkte van 54% zonder koud te filteren of bij te kleuren. Rijping heeft plaatsgevonden in ex-Bourbon casks. De whiskey heeft geen leeftijd meegekregen.

  • Neus: Stevige alcohol bij de start, heeft echt even tijd nodig om tot rust te komen. Na een minuut of tien komt er zoet citrusfruit, vanille en een vleugje kaneel door. Op de achtergrond doet ook een zoet appeltje mee.
  • Smaak: Een stuk zachter dan de neus doet vermoeden. Licht kruidige tonen van vanille en kaneel en ook hier weer fruitige aroma’s. Het appeltje is hier juist meer aanwezig dan het citrusfruit. Zeker niet verkeerd.
  • Afdronk: De afdronk is helaas wat aan de korte kant.

Als de neus tot rust gekomen is zijn neus en smaak zeker niet verkeerd. Jammer genoeg doet de afdronk geen recht aan het totaalplaatje. In de score blijf ik daarom nu hangen op 84 punten. Met een langere afdronk was 85 of wellicht 86 wel mogelijk geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *