The Glenturret 10yo Peat Smoked

door | november 13, 2020

In de afgelopen jaren bezocht ik twee maal de Glenturret distillery in Crieff in het zuidelijke deel van de Schotse Highlands. In beide gevallen was de distillery nog eigendom van de Edrington Group en huisde ook The Famous Grouse Experience er nog. De laatste keer dat ik er was was in de zomer van 2018, een half jaar voor de verkoop van The Glenturret aan de Lalique Group. Nu, twee jaar later, is er de Maiden Release van een serie whisky’s onder het nieuwe management. De invloed van de nieuwe eigenaars is in ieder geval al heel duidelijk in het nieuwe design van de fles. Ik ben benieuwd naar de inhoud.


De Lalique Group is een bedrijf dat zich bezig houdt met de vervaardiging en verkoop van luxe artikelen. Denk hierbij aan parfums, cosmetica, speciaal glaswerk maar ook meubels en kunst. Met de aanschaf van The Glenturret distillery is een grote stap gezet in de wereld van de luxueuze drank whisky al werd eerder ook al meer dan eens samengewerkt met The Macallan. In dat geval ging het echter alleen om het vervaardigen van bijzondere flessen voor zeer exclusieve bottelingen.

De Glenturret Maiden Release serie

De nieuwe release is uitgebracht in vier standaard expressies en twee exclusievere bottelingen. De standaard range wordt gevormd door de 10yo Peat Smoked, de 12yo, de 15yo en de Triple Wood. Daarnaast worden een 25yo en een 30yo editie op de markt gebracht. Aangezien de laatste twee ver buiten mijn budget vallen koos ik een fles uit de Core range en ik koos, mede omdat ik nog nooit een geturfde Glenturret gedronken heb, voor de 10yo Peat Smoked versie.

Deze botteling is uitgebracht op een alcoholpercentage van 50%. Er is niet koud gefilterd of bijgekleurd en dat is wat mij betreft een goede keuze. 

  • Neus: Zachte turfrook met wat vlezige tonen aangevuld met een mooie zoete geur van rood fruit, citrusfruit en caramel.
  • Smaak: Romig in de mond. Ook hier weer een mooi zacht turfrandje en zoete tonen van citrusfruit en caramel. Daarnaast een licht kruidig tintje van zoethout en een mespuntje nootmuskaat.
  • Afdronk: Mooie lengte waarbij met name de zoetere smaaktinten blijven hangen. Het turfje blijft bescheiden op de achtergrond aanwezig.

Ik vind dit een zeer prettige botteling. Een gevaarlijk drinkbare whisky met een mooie balans tussen turfrook en de invloed van de vaten. Een mooie 86 punten waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.