The Glenlivet 12yo First Fill

door | november 10, 2020

De zomermaanden van 2017 zijn voorbij en de avonden zullen weer langer worden. Lekker op de bank met een heerlijk glas Whisky en een knetterend vuurtje in de kachel. Toch ga ik nog heel even terug naar de zomer en wel mijn vakantie.


Tijdens mijn vakantie bezocht ik natuurlijk een slijterij om eens te zoeken naar een mooi souvenir. Dit was een hele mooie winkel met voornamelijk wijnen, maar ook zeker wel mooie Whisky’s. Ik ging uiteindelijk naar buiten met een blend speciaal voor de zaak gebotteld en een Glenlivet 12 first fill.

The Glenlivet 12 is inmiddels niet meer in ieder schap van de Nederlandse slijterijen te koop en deze versie was mij nog onbekend. De oude standaard 12 is dat wel en ook zijn ‘vervanger’ de NAS botteling Founders reserve, heb ik al eens kunnen proberen. De 12 jaar oude versie is er één die ik erg kan waarderen, de Founders reserve komt wat mij betreft wel echt wat te kort. Ik was dus erg benieuwd naar de smaak van deze 12 jaar oude versie.

The Glenlivet 12 years old
First Fill Amirican Oak Casks
(bourbon hogshead) 
40% Abv
Gebotteld: 13-08-2015

Neus: Duidelijk Bourbon casks. Vanille, honing, karamel, perzik, mandarijn en een beetje noten.
Smaak: Zacht, romig op de tong. Vanille, sinaasappel (marmelade), beetje drop. Later veel hout en wat kruiden.
Afdronk: Warm en middellang met eerst zoete karamel en later het hout en kruiden eindigt vrij droog.

Ik heb deze Whisky nu een aantal keer geproefd en moet eerlijk bekennen dat ik hem steeds meer ga waarderen. De standaard 12 is wat mij betreft net wat beter, maar deze heeft wel degelijk een mooie balans in smaken. Wel moet ik toch nog maar weer eens melden dat ik dit soort Whisky’s liever op een wat hoger alcohol percentage zou proeven. Geen uitzonderlijke Whisky maar zeker wel een dikke voldoende!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.