Terug naar de basis deel 6: Bushmills Sherry Cask, The Steamship Collection

door | januari 24, 2021

Een “speciale” release die dan toch naar boven komt als een Terug naar de basis whiskey? De basis van de hedendaagse whisky productie ligt in Ierland en Bushmills is ook nog eens de oudste actieve distilleerderij ter wereld dus eigenlijk lijkt het ook wel weer logisch. Daarnaast is het mijn eerste poging om weer te vertrouwen op mijn eigen zintuigen…

Bushmills bracht enkele jaren geleden een serie uit die speciaal gebotteld werd voor de travel retail. Van die flessen die je in een shop op een luchthaven kon kopen om mee te nemen op reis of bij terugkomst op kon halen voor thuis. Het betrof een serie die werd uitgebracht ter ere van het 125 jarig bestaan van Steamship Bushmills. Onder de de naam The Steamship Collection werden zo vier verschillende rijpingen (Sherry, Bourbon, Port en Rum) uitgebracht.

Foto Whiskybase

In dit geval gaat het dus om de Sherry Cask gerijpte versie. Voor deze botteling werd single malt whiskey gebruikt die de volledige rijping heeft gehad op first fill Oloroso sherry vaten. Er is vrijwel zeker gebruik gemaakt van koude filtering en bijkleuring. Het alcoholpercentage van de botteling is 40%.

  • Neus: Zachtzoete geur met een fruitig tintje dat in de richting van bosvruchten gaat. Daarnaast een geur van groene kruiden of misschien zelfs theeblaadjes.
  • Smaak: Een licht kruidige start van kaneel. Zacht in de mond. Zoet met donker fruit, bosbes, en een handjevol rozijnen.
  • Afdronk: Voor het ABV toch nog best een mooie lengte waarin de bosvruchten best even blijven hangen.

Ik ontving een sample van deze whiskey van Marc van Grunsven. Marc, dank daarvoor. Een leuke whiskey om een keer te proberen maar ik vind hem wel wat te licht om er zelf een fles van aan te schaffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *