Terug naar de basis, deel 1; Glen Talloch Choice

door | november 13, 2020

Soms vraag ik me wel eens af of we tegenwoordig allemaal niet ontzettend verwend zijn. De ene na de andere prachtige botteling, limited of niet, onafhankelijk of door de distillery gebotteld, verschijnt op de schappen van de beter slijterijen. Als consument moeten we de keuze maken aan welk fles we wél of niet onze euro’s willen besteden en dat terwijl we waarschijnlijk allemaal ooit begonnen met een simpele blend. In deze serie ga ik een aantal van deze “starterswhisky’s” de revue laten passeren. Te beginnen met de Glen Talloch Choice.


Glen Talloch is een whisky die door velen wordt getypeerd als “ruitenwisservloeistof”, “alleen goed voor in de cola”, “goed voor de cocktailsaus” et cetera. Je zou deze kunnen zien in de categorie VAT 69, Label 5 en misschien zelfs ook de (huidige) Johnnie Walker Red Label. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar mijn eigen ervaringen als ik deze ga proeven uit hetzelfde glas en met dezelfde aandacht als een willekeurige “echte whisky” uit mijn kast. Het is immers bij zeer veel slijterijen een goed verkopende fles.

Mijn flesje kreeg ik een aantal jaar geleden bij een verjaardag en ik heb er ooit wel eens een drammetje uit gedronken denk ik. Of is ie gebruikt toen iemand om een whisky-cola vroeg? In ieder geval staat ie al een behoorlijke tijd open. Na het inschenken heb ik hem ook nog eens bijna 45 minuten in het glas laten staan voordat ik over ben gegaan tot het daadwerkelijk proeven… 

  • Neus: Zoete tonen van vanille, honing en een vleugje witte chocolade aangevuld met iets van limoen
  • Smaak: Vrij vlak in de mond, slechts wat herkenbare zoete tonen van vanille en honing
  • Afdronk: Korte afdronk met ook weer voornamelijk wat honing en vanille.

Zoals verwacht heeft deze whisky weinig tot geen diepgang. Aan de andere kant is ie ook niet scherp in de mond en dat houdt hem wel vriendelijk en zelfs drinkbaar. Misschien dat dat komt door het al lang open staan of het lang laten ademen in het glas… Toch laat ik het restje maar in het flesje zitten voor het geval er iemand eens een whisky-cola komt drinken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.