Special Releases 2020

door | november 13, 2020

Gisteren (woensdag 14 oktober) was de officiële presentatie van Diageo’s Special Releases 2020. Geen feestelijke samenkomst van de schrijvende pers en genodigden deze keer. Vanwege COVID19 was gekozen voor een online meeting via ZOOM. Als het afgelopen half jaar ons als samenleving íets geleerd heeft is het wel dat er ook online goed werk verricht kan worden. Vorige week ontving ik van Herman van der Meij, Scotch Whisky Brand Ambassador Diageo Benelux, een uitnodiging om dit event te volgen. Jammer genoeg was het aantal beschikbare samplesets zeer beperkt en behoorde ik niet tot díé selecte groep die deze bijzondere serie live mee kon proeven.


Vanuit een studio in België presenteerden Herman van der Meij en Maurits Wetemans vanaf 20.30uur de complete line up van de jaarlijks geselecteerde bijzonderheden van Diageo. Het ging in een rap tempo maar het was zeker leuk om te zien en te horen. De volgorde van proeven was als volgt:

  • Cardhu 11yo gebotteld op 56%
  • The Singleton of Dufftown 17yo gebotteld op 55,1%
  • Cragganmore 20yo gebotteld op 55,8%
  • Mortlach 21yo gebotteld op 56,9%
  • Dalwhinnie 30yo gebotteld op 51,9%
  • Pittyvaich 30yo gebotteld op 50,8%
  • Lagavulin 12yo gebotteld op 56,4%
  • Talisker 8yo gebotteld op 57,9%

Wat mij opviel was het milde karakter dat bij de eerste twee benoemd werd. De Cragganmore die daarna kwam werd beschreven als een whisky met behoorlijk meer pit waarna de Mortlach zijn naam wist waar te maken. Met Dalwhinnie en spookdistillery Pittyvaich volgden de twee oudjes in deze line up. Bij het proefpanel werd met name de Pittyvaich genoemd als favoriet. Het slotstuk was uiteraard voor het rokerige deel van de serie. De Lagavulin en de Talisker presteerden zoals verwacht waarbij voor de Talisker een bijzondere rumvat rijping het vermelden meer dan waard is.

Er zitten zeker wat flessen bij die ik best eens zou willen proeven. Van wat ik ervan heb gezien en gehoord, en als ik naar de prijzen kijk, dan zou ik de Cragganmore, Lagavulin en de Talisker wel willen proberen maar ik denk dat men voor die flessen alweer best snel moet zijn. Ik vond het in ieder geval leuk om op deze manier deel uit te kunnen maken van deze presentatie. Misschien de volgende keer mét samples… 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.