Special Releases 2016, Blended Leftovers

door | juli 14, 2022

Eind 2016 werden wij als WhiskyOss zijnde zeer aangenaam verrast toen we werden uitverkoren om de Special Releases 2016 te proeven. Een prachtige doos met boekwerk, USB stick en natuurlijk samples van het allerbeste dat Diageo voor dat jaar geselecteerd had. Peter en ik proefden alle samples samen en van bijna elk sample bleef (bewust) een restje over om er een eigen blend van te maken. Nu is het tijd om die eens te proeven.

De indrukwekkende doos bevatte een zo mogelijk nog indrukwekkender rijtje samples. In volgorde van hoe wij ze proefden zag dat er zo uit:

  • Cragganmore NAS
  • Glenkinchie 24yo
  • Auchroisk 25yo
  • Cambus 40yo
  • Mannochmore 25yo
  • Lagavulin 12yo
  • Caol Ila 15yo
  • Linkwood 37yo
  • Brora 38yo
  • Port Ellen 37yo
Special Releases 2016

Van de Caol Ila, Lagavulin, Brora en Port Ellen bleef tijdens de proefsessies al niets meer over maar ik wilde ook niet dat de blend een geturfde whisky zou bevatten. Deze specifieke Caol Ila had overigens wel gekund want dit was een niet-geturfde variant. Zes jaar lang zat er elk van de overige zes samples 10ml in het 60ml sampleflesje. De dop geseald met Parafilm en het sample donker weggezet om elke invloed van buitenaf tegen te houden. Wat zijn we benieuwd naar het resultaat…

Notities Peter:

  • Neus: Eerst veel kruiden (zelfs wat speculaas-achtige kruiden)en karamel. Gedroogd fruit zoals dadels en rozijnen, een frisse appel en citroen.
  • Smaak: Warm en vol in mijn mond. Heerlijke zoete smaken van karamel, rijp en gedroogd fruit met zelfs wat banaan. Wat hout, kruiden en citroenschil geven een mooi klein bitter randje in deze wervelwind van smaken.
  • Afdronk: Echt een lange afdronk met wederom een mooie combinatie van warme zoete smaken met een klein beetje een kruidige en bittere achtergrond.

Ik was blij verrast dat Jeroen deze blend als experiment nog in zijn kast had staan en dat met mij wilde delen. Het is een geslaagd experiment wat mij betreft, want het is erg prettig drinken en mooi in balans. Ik zou er best een hele fles van willen hebben. Dat is helaas niet mogelijk en past waarschijnlijk niet binnen mijn budget. Gelukkig heb ik er op deze manier van kunnen genieten! 90 punten voor Jeroen!

Notities Jeroen:

  • Neus: Kruidige geur die de invloed van de Cambus mooi naar voren brengt. Een zoete geur van marsepein, caramel, boomgaardfruit als appel, peer en rijpe kersen, aangevuld met zoet citrusfruit en ook wat rozijnen en ander gedroogd fruit. Een mooie complexe geur maar dat mag ook wel verwacht worden natuurlijk.
  • Smaak: Prikkelend in de mond bij de eerste nip. Het tweede slokje is direct heerlijk zacht en romig. Mooie lichte kruidigheid die ook weer doet denken aan de Cambus. Zoet en fruitig met ook weer citrus, appel en gedroogd fruit.
  • Afdronk: Prachtige lange afdronk met zoete fruitigheid en kruidige tonen.

Door de jaren heen is er een mooie balans ontstaan tussen de afzonderlijke componenten van deze blend zonder leeftijd. Een mooi experiment met hele mooie whisky’s!

Wil je nog eens teruglezen hoe we de afzonderlijke samples beleefd hebben? Klik dan hier voor de complete serie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *