Slijterreisje met Marc

door | april 22, 2021

Al enkele jaren is Marc van Grunsven een goede whiskymaat van me. Als ik me niet vergis is dat ontstaan bij een Bring Your Own Bottle event van de Singlemalt Whisky Group op Facebook. Na die BYOB van de SMWG volgden meerdere jaargangen van Mini-Maltstock bij Marc in de achtertuin. Ook gaan we sinds die tijd met regelmaat op pad om slijterijen te bezoeken. Zo gingen we in Maastricht op bezoek bij Slijterij Bams, reden we naar Keulen voor een bezoek aan de Cadenhead WhiskyMarket en afgelopen jaar bezochten we Dramshop, Passie voor Whisky en Whisky Van Zuylen. Op 17 april was het tijd voor een nieuwe slijterreis. Dit keer reden we naar het hoge noorden.

Gezien de behoorlijke afstand die we moeten rijden is Marc al om 08.15u in Oss. We drinken een kop koffie en met de nodige proviand aan boord aanvaarden we de heenreis. Als eerste doen we Bij Thijs in Vlagtwedde aan. Deze winkel ligt het verst weg van de twee zaken die we vandaag bezoeken. Bij Thijs heeft niet echt een website waar het hele whisky-assortiment te bewonderen is en dus is het lastig om hier vooraf al wat huiswerk voor te doen. Hier gaan we dus eens rustig rondkijken.

Thijs heeft net een nieuwe “bonenkoffiemachine” waar hij trots op is en in Oss kennen we de Osse Bol. Het een met het ander wordt gecombineerd dus rond koffietijd arriveren we, met een doosje Osse Bollen, in de winkel van Thijs. We worden hartelijk ontvangen in de gezellig aangeklede whiskyruimte boven de “gewone” slijterij. Onder het genot van koffie en gebak bekijken we alvast de bijzondere flessen die de schappen sieren.

Marc en ik hebben alvast digitaal wat kunnen uitzoeken en allebei hebben we ons voorgenomen om te kijken naar een mooie fles van bottelaar Scotch Universe. Flessen waarop geen naam van de distillery vermeld staat maar in plaats daarvan namen uit het heelal, voorzien van codes die daar ook betrekking op zouden kunnen hebben. Ik kies uiteindelijk voor de Pegasus VI en Marc gaat voor de Hydra III. De Pegasus is een teaspooned Ledaig met een rijping op een Portvat. De Hydra is een geturfde Glenturret met een Amontillado Sherry rijping.

Scotch Universe bottelingen

Tevreden met onze aankopen en ons gezellige verblijf verlaten we even na 1 uur de winkel in Vlagtwedde. Na een snelle lunch vanuit de achterbak van de auto, vanwege Corona, is er niet veel anders mogelijk, gaan we door naar onze tweede bestemming.

De tweede zaak die we bezoeken is Dramtime in Musselkanaal. Vanuit Vlagtwedde gezien ligt Musselkanaal “op de weg terug naar Brabant”. Op de website van Dramtime is wél de hele whiskyvoorraad zichtbaar en dat betekent dus dat hier alvast wat meer huiswerk is gedaan. Zo staat er al een aantal weken een 17yo Mortlach van Adelphi op mij te wachten. De recente publicatie over nieuwe Adelphi bottelingen heeft gezorgd voor de nodige interesse bij Marc.

Rond half twee betreden we de prachtig gelegen winkel. We worden welkom geheten door Frans Muthert en zijn zoon Tom-Roderick. Laatstgenoemd is nog druk bezig met wat andere enthousiastelingen dus Frans biedt ons maar vast een kop koffie aan. Dat slaan we uiteraard niet af en onder het genot van deze kop koffie speuren we beiden alvast de rijkgevulde schappen af. Op zoek naar mooie aanwinsten!

Ook de schappen bij Dramtime staan vol met mooie flessen!

Na de koffie heeft Tom-Roderick wat meer tijd voor een gesprek met ons en hij biedt ons beiden een klein glaasje lekkers aan. Natuurlijk slaan we dat niet af en ondertussen verzamelen de aankopen zich op de toonbank. Voor mij betekent dit naast de Adelphi Mortlach dat er nog een Classic of Islay van Jack Wiebers mee naar Oss gaat. Dezelfde fles (waarschijnlijk Lagavulin…) gaat mee met Marc. Daarnaast heeft Marc zijn oog laten vallen op de nieuwe Inchgower van Adelphi én een hele mooie Glenrothes die door Douglas Laing werd gebotteld.

Rond drie uur in de middag wordt het tijd onze aankopen in de auto te zetten en de terugreis naar Oss aan te vangen. We hebben de middenstand van Groningen weer een beetje geholpen en onszelf weer voorzien van hele mooie aanwinsten. Het was weer een mooi reisje langs twee, terecht, zeer populaire slijterijen. Thijs, Frans en Tom-Roderick, dank jullie wel voor de gastvrijheid!

“St. Ossenrode on Tour”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *