Sampleruil met Harro, twee maal Kilkerran 8yo

door | november 28, 2021

Toen ik een tijdje geleden de whiskybase collectie van Harro Hildering doorzocht om te zoeken naar samples voor een mooie sampleruil zag ik in deze twee flessen direct een leuk onderwerp voor een blog. Twee keer dezelfde distillery, twee keer dezelfde leeftijd maar wel twee compleet verschillende vattypen. Een interessante vergelijking!

Beide samples zijn afkomstig van de Glengyle distillery in Campbeltown, de plaats waar Kilkerran whisky gestookt wordt. Peter en ik bezochten deze distilleerderij nog tijdens onze meest recente Schotlandreis. Een mooie, kleine distillery waar een prachtig product gemaakt wordt. Ik verheug me dan ook zeer op de vergelijking van deze twee verschillende bottelingen.

Het toeval wil dat één van de samples van de botteling komt die net uit was toen wij zelf in Campbeltown waren. Het betreft de 8yo Cask Strength Batch #3 die in oktober 2018 de fles in ging. Tijdens de Cadenhead lunch kregen we deze destijds te proeven en deze beviel ons toen prima. Nu kan ik er dan eindelijk eens goed voor gaan zitten. Het alcoholpercentage van deze botteling is 56,5% en rijping heeft plaatsgevonden in ex bourbon casks.

Foto Whiskybase.com
  • Neus: Een wat waxy karakter met een licht rokerig tintje. Een vleugje bitter citrusfruit. Zoete honing en wat moutsuikers voor de balans.
  • Smaak: Mooi kruidig in de mond, totaal niet scherp, eerder wat aan de romige kant zelfs. Ietwat grassig. Licht zoete tonen van citrusfruit met een mespuntje honing.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met een iets drogend karakter. Kruidige tonen samen met een mooi zoetje en in de afdronk komt ook het vleugje rook weer naar voren. In de smaak heb ik dat weer niet gemerkt. Naarmate de afdronk langer wordt komt een vleugje laurier naar boven.

Als ik deze zo weer eens proef dan kan ik maar één ding denken… Waarom heb ik in 2008 niet een fles van deze whisky mee naar huis genomen? Misschien omdat de koffer al vrij vol kwam te zitten? In geef er nu in ieder geval een score van 87 punten aan.

Na deze mooie botteling is de verwachting voor het tweede sample hooggespannen. Zoals gezegd is dit er een met dezelfde leeftijd maar wel een andere rijping. In dit geval gaat het namelijk over Batch #5, de versie die in januari van dit jaar werd uitgebracht en die een rijping op first fill Oloroso vaten heeft mogen ondergaan. Met een ABV van 56,9% zit deze botteling dicht bij Batch #3 maar in de notities verwacht ik wel wat verschillen.

Foto Whiskybase.com
  • Neus: Heel licht tintje zwavel. Dit maakt snel plaats voor rijpe kersen, dadels, pure chocolade, koffie en gedroogde kruiden. Veelbelovend!
  • Smaak: Licht prikkelend op de tong van de kruidige tinten. Verwarmend en romig mondgevoel. Vol van smaak met een wat notig karakter, zoet donker fruit en pure chocolade.
  • Afdronk: In de afdronk proef ik achter in de mond weer een heel klein vleugje zwavel. Klein genoeg om zeker niet storend te zijn. De afdronk is mooi lang en heeft ook weer dat notige, ietwat drogende karakter, aangevuld met herkenbare sherrytonen.

Wauw, deze batch is echt nét wat mooier dan Batch #3. De sherry invloed werkt heel mooi met de Glengyle spirit. Wat mij betreft mag deze Kilkerran wel een score van 89 punten hebben!

Harro, ik wist vooraf dat ik dit een prachtige vergelijking zou gaan vinden. Dank voor de samples die het mogelijk maakten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *