Sampleruil met Harro Hildering, Ben Nevis McDonald’s Traditional

door | februari 13, 2022

Dit is het laatste sample dat ik nog had staan van mijn sampleruil met Harro Hildering afgelopen jaar. Daarmee komt een eind aan een leuke serie artikelen. Ik heb zo al een paar mooie samples mogen proeven en ook van dit sample verwacht ik een en ander. Van Ben Nevis heb ik eigenlijk alleen nog maar onafhankelijke bottelingen geproefd. Deze officiële botteling schijnt er echter een te zijn die je zéker ook geprobeerd moet hebben. Ik ben benieuwd.

Vier jaar geleden was ik in de zomer met het gezin in Schotland. Zomervakantie in de Highlands is voor een whiskyliefhebber zéker geen straf al zit een uitgebreid bezoek aan een distillery er ook niet echt in. Dat hoefde natuurlijk ook niet maar toch wipten we wel even binnen bij Glengoyne, Glenturret, Aberfeldy en Dalwhinnie. Om het niet te veel een whiskytrip te laten worden stopten we onderweg maar niet bij Deanston en reden we ook de Ben Nevis distillery voorbij. Ik moet ook wel zeggen dat laatstgenoemde er niet heel uitnodigend uitzag.

Nou gaat het natuurlijk niet om het uiterlijk van de distilleerderij. Het gaat ook nooit om de vorm van de fles of het ontwerp van het label. Het gaat uiteindelijk maar om één ding, de inhoud van de fles! Ik moet wel zeggen dat deze fles, met dit label wel een prachtige uitstraling heeft.

Foto Whiskybase.com

Dit is een botteling die al ruim een jaar of tien geleden werd uitgebracht. Een whisky zonder leeftijd die werd gemaakt om het 185 jarig bestaan van de distillery mee te vieren. Er werd geprobeerd om de sfeer en smaak van vroegere Ben Nevis whisky’s terug te brengen. Van daar ook de naamgeving, een traditionele whisky in de geest van oprichter “Long John” McDonald. Gebotteld op een alcoholpercentage van 46%.

  • Neus: Vlezig turfje en een geur van afgestreken lucifers bij de start. Gedroogde kruiden en wat gedroogd fruit. Na een minuut of tien ademen in het glas komt een geur van zoete honing met wat appel en citrusfruit door.
  • Smaak: Mooie turfrook. Kruidig met bittere cacaopoeder en aardse tonen. Weer een zoetje van honing, appel en citrusfruit.
  • Afdronk: Mooie, vrij lange afdronk. Een licht rokerig turfje, kruidige tonen met een drogend karakter en een vleugje honing.

Een leuke Ben Nevis botteling met aards randje. Ik geef er een score van 86 punten aan. Een fles die tegenwoordig niet makkelijk verkrijgbaar zal zijn. Harro, dank je voor de leuke samples!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.