Redbreast Lustau Edition

door | augustus 5, 2021

Ruim een half jaar geleden wisselde ik wat samples uit met Marc van Grunsven. Dat moet ergens na oktober geweest zijn want in het begin van oktober deed ik een compleet Ierse proeverij. Marc had ook wat mooie Ierse whiskey in zijn collectie staan dus ging ik bij deze sampleruil met een paar Ierse samples naar huis. Van één van deze samples zag ik afgelopen week een fles staan bij Wijnhuis Oss en dat triggerde me om nu eindelijk eens voor deze Redbreast te gaan zitten.

Redbreast, de single potstill Irish Whiskey die gemaakt wordt in de Midleton Distillery in de buurt van de zuid Ierse stad Cork, wordt gedistilleerd uit een mengsel van gemoute en ongemoute gerst. Afgelopen weekend hadden we de 12yo nog in een proeverij staan en de 12yo Cask Strength is een zeer welkom flesje in mijn eigen collectie. De ongemoute gerst geeft een kruidig karakter aan de spirit mee die mij ontzettend kan bekoren. Ik ben benieuwd hoe dat karakter in deze Lustau Edition uit gaat komen.

Deze botteling komt voort uit een samenwerking van de distilleerderij met de Bodegas Lustau in het hart van Jerez de la Frontera, het sherry gebied van Spanje. Sinds 2016 wordt een deel van de Redbreast whiskey gefinisht op first fill Oloroso sherry butts van dit Sherry huis. Dit sample is afkomstig van een van die eerste batches.

De huidige versie

De whiskey werd na de drievoudige distillatie gerijpt in ex bourbon barrels en vervolgens dus overgezet in first fill butts. Het alcoholpercentage van de whiskey werd teruggebracht naar 46%. Er is niet koud gefilterd en met de donkere flessen is bijkleuren van de whiskey ook niet echt nodig maar of het gebeurt dat weet ik niet. Over naar de notities dan maar.

  • Neus: Kruidig, zoet, citrusfruit (mandarijn), caramel en vleugje gerookte ham.
  • Smaak: Zacht, licht kruidig met zoete fruittinten. Ook weer mandarijn maar ook een zoete appel en zelfs wat tropisch fruit.
  • Afdronk: Middellang met vooral de zoete fruittinten.

Het licht kruidige karakter in combinatie met de mooie sherry invloed maakt dit een zeer drinkbaar drammetje. Ik geef er 87 punten aan en ik denk dat ik deze ooit ook nog aan de collectie ga toevoegen. Het is dat ik nog wat andere aankopen gepland heb staan…

2 gedachten over “Redbreast Lustau Edition

  1. Marc

    Mooie tasting notes wederom Jeroen. Ik ben benieuwd naar je mening van de 21yo Redbreast, da”s echt een pareltje naar mijn mening!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.