Redbreast 21yo

door | augustus 30, 2022

Dit sample stond al behoorlijk lang in mijn kast. Op de een of andere manier kwam het er nog niet van om er eens rustig voor te gaan zitten en dát is nou precies wat een Redbreast 21yo verdient. Nu is dan eindelijk het moment aangebroken.

Zoals al veel vaker is ook dit sample afkomstig uit een sampleruil met Marc van Grunsven. Volgens mij vond deze ruil begin 2021 al plaats maar dat weet ik niet zeker. We hadden in ieder geval even daarvoor een proeverij gepresenteerd met alleen maar Ierse whiskey’s en dat resulteerde in twee nieuwe flessen in mijn kast “An Irish” 10yo van Cadenhead en een Redbreast 12yo Cask Strength. Van het één kwam een sampleruil…

Foto Whiskybase.com

Deze Single Pot Still Irish Whiskey, gemaakt uit zowel gemoute als ongemoute gerst, werd gedistilleerd in de Midleton Distillery, de grootste distilleerderij van Ierland. Er worden veel bekende merken als Jameson, Writers Tears en de verschillende Spots bottelingen gemaakt, allen volgens eigen receptuur. Datzelfde geldt voor Redbreast. Het betreft hier een botteling uit 2013.

Rijping vond plaats in een mix van Bourbon en Sherry vaten, alles minimaal 21 jaar. Voorafgaand aan botteling is niet koud gefilterd maar er is waarschijnlijk wel bijgekleurd. Daarnaast is het alcoholpercentage op 46% gebracht. Een ABV dat ik overigens vaak prima kan waarderen. In dit geval heb ik daar ook alle vertrouwen in.

  • Neus: Kruidig en zoet. Het kruidige doet denken aan grain whisky’s, waarschijnlijk veroorzaakt door de ongemoute gerst die gebruikt is. In het begin is zelfs een voor grains kenmerkende geur van lijm maar dat trekt snel weg. Tonen van hout met romige vanille, custard, sigarenkistjes, potloodslijpsel en karton. Op de achtergrond komen aroma’s van de Sherry vaten langzaam op. Met name pure chocolade en een vleugje sinaasappelmarmelade pik ik hier op. Mooie complexe geur!
  • Smaak: Heerlijk zacht en romig in de mond maar wel met een kruidig randje. Het karakter doet ook hier voor mij denken aan een mooie oude grain whisky. Mooie zoete tonen van de spirit in combinatie met vooral het Bourbon hout. Vanille, zoet citrusfruit en een hint van vruchtenthee.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met een zoet karakter. Licht drogend effect van thee.

Ik heb al een aantal mooie Redbreast bottelingen in het glas gehad maar dit is wel de beste tot nu toe. Heerlijk complex in de neus en ontzettend vriendelijk in de mond. Ik geef er een score van 90 punten aan.

Een gedachte over “Redbreast 21yo

  1. Marc

    Eén van mijn favorieten waarbij ik met name de neus geweldig vindt. Een dram die het idd zéker verdiend om er op een rustig moment van te genieten. Prachtige whiskey!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *