Redbreast 12yo Cask Strength Irish Whiskey

door | januari 17, 2021
Foto: wineconnection.com

Dat Corona virus is ook voor ons als WhiskyOss wel een dingetje geworden. Enerzijds natuurlijk omdat we daardoor geen proeverijen kunnen verzorgen. Anderzijds heeft het virus mij persoonlijk inmiddels ook in zijn greep gehad. Gelukkig ben ik niet heel ziek geweest maar het reukvermogen en mijn smaak zijn absoluut aangetast maar herstellende. Gelukkig had ik nog wat smaaknotities klaarliggen van de Redbreast 12yo Cask Strength single pot still Irish Whiskey.


Het voelt als bijna een eeuwigheid geleden dat deze fles een onderdeel was van de laatste proeverij die ik kon presenteren. Het was op 4 oktober van afgelopen jaar, je weet wel, de viering van d’ierendag. In een line up met alleen Ierse whiskey vormde deze fles het passende slot. Nu is het een mooie tijd om de notities die ik toen maakte met jullie te delen. Ik ben benieuwd of ik ze zelf alweer kan herkennen…

Redbreast 12yo Cask Strength batch B2/19

Redbreast wordt gemaakt in een van de grootste distilleerderijen ter wereld. In de Midleton Distillery, in de buurt van Cork, wordt op jaarbasis zo’n 64 miljoen liter alcohol gestookt. Een deel daarvan is bestemd voor de Redbreast whiskey’s, in dit geval voor batch B2/19 van de Cask Strength variant. Rijping vond plaats in een mix van Bourbon barrels en Sherry butts. Botteling vond plaats in 2019 en de vatsterkte betreft 55,8%.

  • Neus: Kruidige tonen die doen denken aan een roggewhisky, gevolgd door fruitige geuren van appel, limoen, vijgen, dadels en rozijnen.
  • Smaak: Zacht en romig met een prikkel in de eerste slok, dan vooral zoete tonen van tropisch fruit.
  • Afdronk: Een lang en prettig, zoet samenspel tussen fruit en kruiden.

Gelukkig beginnen mijn reukvermogen en smaak weer terug te komen. Ik kan nog niet zeggen dat ik 100% ruik en proef wat ik destijds aan aroma’s op kon pikken maar dat komt wel weer. Wat ik wel merk is dat ik dit nog steeds een hele mooie whiskey vind!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.