Oud en Nieuw met oude grains

door | januari 1, 2021

Gelukkig nieuwjaar lezers! Hopelijk heeft iedereen ondanks de restricties toch een fijne jaarwisseling gehad. Ik zat in ieder geval thuis met mijn gezinnetje en natuurlijk een aantal lekkere glaasjes. Ik dook het samplekoffertje in en besloot het oude jaar uit te luiden met wat mooie oude grain whisky’s.


Een maand of twee geleden ruilde ik met Rowald van Baardwijk en Rien Caarels een aantal samples. Zij kozen beiden wat moois uit mijn collectie en ik selecteerde bij hen wat interessante samples. Mensen die mijn smaak een beetje kennen zullen begrijpen dat er door mij dan ook zéker naar grains gekeken wordt. Oudjaarsavond leek me een goed moment om daar eens lekker voor te gaan zitten.

Ik start met een blended grain whisky die werd gebotteld door Cadenhead. Het betreft hier de Cadenhead Creations 26yo “Light Creamy Vanilla”. Deze whisky is samengesteld uit whisky’s van de Strathclyde en North British distilleerderijen.

 • Neus: Pure chocolade, kruiden (maggi) en later komen ook vruchten als perzik en sinaasappel naar boven.
 • Smaak: Kruidige start met een behoorlijke prikkel op de tong van de alcohol. De kruiden lijken hier meer naar kaneel en kruidnagel te gaan. Later ook zoet met een bittertje.
 • Afdronk: Mooie lengte met kruiden en een mooie zoetje.

Nummer twee in de line up was wederom een botteling van Cadenhead. Het gaat om een 33yo Cameronbridge die in 2017 werd uitgebracht in de World Whiskies serie van de bottelaar.

 • Neus: Demarara suiker, geeft een bijna rum-achtige geur. Rum rozijnen, romige melkchocolade en later ook bosbessen.
 • Smaak: Heerlijk zacht en romig met een typische kruidigheid die neigt naar kruidnagel. Ook hier kom ik weer melkchocolade en rozijnen tegen.
 • Afdronk: Mooie lange afdronk, zoet met typische graantonen.

Als derde proef ik een op sherryvat gerijpte, 25yo Cambus die werd gebotteld door Whiskybroker. Van Cambus heb ik al enkele hele mooie bottelingen mogen proeven dus ik ben hier wel heel benieuwd naar.

 • Neus: Bosvruchten, kruiden, pure chocolade, bramen en kersen
 • Smaak: Wauw… verwarmend, kruidig en romig. Vooral chocolade en ook weer donker rood fruit.
 • Afdronk: Medium lengte met een smaak die richting bosvruchtenthee gaat. Erg mooi!

De laatste dram van 2020 betreft er een die werd gedistilleerd in mijn geboortejaar 1972. Een 43yo Invergordon die door Whiskybase gebotteld werd om te vieren dat het de 70000e fles was in hun database. Ik heb deze volgens mij op de Whiskybase Gathering al eens geproefd maar niet eerder de kans gehad er eens rustig voor te kunnen gaan zitten.

 • Neus: Zeer zachte neus, zoete boter gevolgd door fruitige tonen van bramen, zwarte kersen en bosbessen. Doet me denken aan de geur van cassis…
 • Smaak: Ook hier is de vergelijking met cassis het eerste dat in me opkomt. De fruitige tonen van bosbessen en bramen krijgen hier een mooi kruidig randje mee. Heel mooi zacht in de mond.
 • Afdronk: Mooie lengte waarin ook het cassis-karakter blijft hangen.

Met persoonlijke scores van 87, 90, 91 en 91 punten kun je je voorstellen dat ik me prima heb vermaakt met deze samples.

Na twaalf uur heb ik de lijn voortgezet met een mooie grain uit mijn eigen collectie. Een 30yo slaapmutsje van Strathclyde, gebotteld door Cadenhead… Notities over deze fles kun je hier terugvinden.

WhiskyOss wenst jullie allen een mooi jaar toe met heel veel mooie drankjes maar vooral in goede gezondheid voor jezelf en je naasten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.