Old Perth 1971 Blended Grain

door | juni 12, 2022

Een paar dagen voordat ik naar Schotland vertrok kwam er een mede Ossenaar en whiskyliefhebber voorbij gefietst. Hij zag me in de tuin staan en stopte dus even. “Heb ik jou al ooit onze trouwjaarwhisky laten proeven?” vroeg Michel Heesbeen me. Nee Michel, die eer had ik nog niet gehad. De volgende dag kwam hij opnieuw even aan en hij bracht me samples voor mezelf en voor Peter. Nu was er tijd om er samen eens voor te gaan zitten.

Michel en Lenie trouwden al in 1971 en nog steeds genieten zijn van en ook met elkaar. Een paar jaar geleden vond Michel een mooie whisky die in 1971 gedistilleerd werd. Een blended grain whisky uit een Bourbon barrel, in 2018 op de markt gebracht door bottelaar Morrison & MacKay. Toen nog enigszins betaalbaar en in ieder geval een heel stuk gunstiger geprijsd dan single malts uit hetzelfde jaar en van dezelfde leeftijd…

Foto Whiskybase.com

We schonken de whisky in en hebben hem maar even opzij gezet. Dit soort whisky’s moet echt even ademen in het glas en na ongeveer een minuut per gerijpt jaar gaan we met de glaasjes aan de slag. Zie hier onze gezamenlijke notities.

  • Neus: Zelfs na ruim drie kwartier hangt er nog een lichte geur van lijm en oplosmiddel in het glas. Ik heb ook een licht zwavelig tintje en Peter benoemt dat als een muf kelderluchtje met ook ledervet en boenwas. Ik kan me daar wel in vinden. Na nog een paar keer ruiken komen we ook mooie kruidige geuren tegen waarbij ik meen foelie te herkennen. Peter neigt juist meer naar zoete tabak.
  • Smaak: Zacht en verwarmend in de mond. Leer en boenwas komen hier naar boven naast een kruidigheid van nootmuskaat, kruidnagel en zwarte thee. Gedroogd fruit in de richting van dadels en vijgen en Peter merkt een zoetje op dat hem doet denken aan appelstroop. Mooi complex, daar zijn we het wel over eens.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met afwisselend zoete en kruidige tonen. Een licht drogend mondgevoel dat weer doet denken aan zwarte thee.

Wat kan grain whisky toch mooi zijn. Zeker als het om dit soort oude distillaten gaat. Wat ons betreft zeker 88 punten waard. We danken Michel voor deze mooie kans. Michel en Lenie, nog heel veel mooie jaren toegewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *