Old Ezra 7yo Kentucky Straight Bourbon Barrel Strength

door | november 21, 2021

Dat is een hele mond vol voor een titel. Het zegt wel precies waar dit artikel over gaat en daar gaat het uiteindelijk om. Vandaag maak ik dus een uitstapje naar een Bourbon, een whiskysoort die lang niet door iedereen even goed gewaardeerd wordt al is inmiddels ook algemeen wel bekend dat er hele mooie Bourbon verkrijgbaar is. Deze Old Ezra staat bekend als een hele mooie variant en ik ben dan ook blij dat ik van Marc van Grunsven dit mooie sample mocht ontvangen.

Old Ezra valt onder het merk Ezra Brooks, een Bourbon die gemaakt wordt bij de Lux Row Distillery in Bardstown, Kentucky. De distillery heeft in totaal vier merken Bourbon onder zich die in twee verschillende soorten verdeeld zijn. Rebel Yell en David Nicholson 1843 staan bekend als een wat mildere “wheated” variant. Bij de mash wordt hier gebruik gemaakt van 20% tarwe. Ezra Brooks en David Nicholson Reserve hebben een wat kruidiger karakter. In plaats van tarwe wordt hier 10% rogge toegevoegd aan de mash die verder voornamelijk uit mais en 12% gerstemout bestaat. De Old Ezra 7yo is er een uit deze Ryed Bourbon mash.

Voor de rijping van de spirit worden nieuwe Amerikaans eikenhouten vaten gebruikt die alleen gecharred zijn. De Old Ezra mag zo minimaal 7 jaar rijpen. Het verse eikenhout zal daar dan ook zeker een behoorlijke invloed op hebben. Het alcoholpercentage van deze Bourbon is de (gezamenlijke) barrel strenght en deze is vastgesteld op 58,5% of, zoals ze in de VS zeggen, 117 proof. Ik ben benieuwd!

Foto Whiskybase.com
  • Neus: Kruidige tonen van vanille en kaneel komen direct boven. Als het glas een half uurtje gestaan heeft komen ook andere aroma’s naar boven. Fruitige tonen van banaan, een zoete appel en ook een rijpe perzik maken de neus zeer interessant.
  • Smaak: Verrassend zacht. Mooie kruidige tonen met een lichte prikkel van kaneel. Zoet van vanille en ook hier de fruittinten maar wel in mindere mate dan bij de geur.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met een zoetje en een lichte prikkel.

Dit is dus een voorbeeld van een prima Bourbon! Veel beter dan het standaard werk waar we allemaal ooit wel eens van geproefd hebben. Voor mij is deze whiskey een score van 86 punten wel waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *