Nog eens drie verrassingen

door | februari 4, 2023
Nog eens drie verrassingen

Een paar weken geleden schreef ik al over een aantal samples dat ik had mogen ontvangen uit een Surprise Sample Swap in december van afgelopen jaar. In dat artikel behandelde ik al drie van deze samples en nu is het tijd om nog eens drie verrassingen onder de loep te nemen.

Deze keer maak ik de keuze uit de overgebleven samples op basis van de aangegeven rijpingstijd. Het zijn alledrie whisky’s die op een vergelijkbaar jonge leeftijd gebotteld zijn, alledrie ook met een stevig alcoholpercentage. De volgorde van proeven was naar oplopend ABV maar de proefnotities staan in volgorde van mijn persoonlijke score.

WB 212434, Ben Nevis 9yo Berry Bros & Rudd

Gedistilleerd in 2012, gerijpt in een hogshead met vatnummer 1803 en gebotteld in 2022 voor Oban Whisky & Fine Wines. ABV 61,2%.

  • Neus: Een licht zwavelig randjes dat uit de spirit komt. Later gaat dit over in een bitter geurtje dat lijkt op de schil van limoen. Er kom took een zoetje door van honing en vanille.
  • Smaak: Vrij scherp in de mond. De alcohol is nog niet tot rust gekomen. Ook hier heb ik weer dat bittere citrusrandje maar er lijkt ook een hint van witte chocolade door te komen. Na een paar slokjes krijg ik ook iets van zoethout.
  • Afdronk: De hint van zoethout met een bitter randje maken het voor mij niet echt een fijne afdronk.. Daarnaast is de afdronk vrij vluchtig.

Niet mijn favoriet van de drie. Ben Nevis staat bekend om het feit dat er een “vies randje” aan kan zitten en wordt daar door de liefhebbers juist enorm om gewaardeerd. Bij deze botteling ben ik er niet kapot van. Wat mij betreft 82 punten voor dit sample.

Six down, seven to go

WB 200192, Glen Ord 8yo Hart Brothers

Gedistilleerd in 2013 en te rijpen gelegd in een first fill sherry butt. Gebotteld in 2021 op een ABV van 58,2%.

  • Neus: Een zuivelachtige geur van vruchtenyoghurt, iets dat ik al vaker bij Glen Ord ben tegengekomen. Daarnaast heb ik hier ook een zoete geur van moutsuikers die de jeugdigheid verraden.
  • Smaak: Zacht prikkelend en dan vrij romig met een mooi zoetje. Niet heel veel diepgang maar wel prettig drinkbaar.
  • Afdronk: Moutsuikers komen meer terug in de afdronk. Op zich mooi van lengte maar er is niet veel gelaagdheid in aroma’s.

Volgens mij heeft een sherry butt langer nodig om voldoende tot uiting te komen in een whisky, immers, hoe kleiner vat, des te groter het contactoppervlak met de spirit. Een makkelijk drinkbaar glaasje dat van mij 85 punten krijgt.

WB 200205 Box Nebula I (Blair Athol 8yo) Scotch Universe

Gedistilleerd in 2013 en gerijpt in een first fill Amontillado Sherry Hogshead. Gebotteld in 2021 op een ABV van 55,5%.

  • Neus: Een licht zwaveltje, een hint van laurierdrop en enkele mooie aroma’s van rood fruit en een overrijpe appel.
  • Smaak: Kruidig, licht prikkelend en ook een zoetje dat richting honing gaat. Ook de overrijpe appel en de hint van drop komen weer terug.
  • Afdronk: Een mooie lengte met wat drogende tonen van de houtkruiden.

Voor mij is dit de mooiste van de drie. Een sherry hogshead doet wat meer met de whisky dan een sherry butt. Voor mij is deze whisky een score van 86 punten waard.

Ik ben er nog niet uit wie uiteindelijk de Secret Santa geweest is die voor mij een pakketje mocht samenstellen. Ik heb wel het idee dat deze persoon goed gekeken heeft naar mijn persoonlijke collectie en daar ook enigszins op heeft ingespeeld. Zo zouden twee van de drie samples van vandaag ook zomaar als fles in mijn kast hebben kunnen staan. Niet vreemd dat juist die twee me ook het beste bevallen.

Wil je meer lezen over de Surprise Sample Swap, lees dan hier mijn vorige artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *