Millstone Special #9, Oloroso Sherry 1996

door | november 9, 2020
Untitled

Ik kocht deze fles op maandag 2 januari van 2017. Normaal koop ik niet snel een fles van €150,00 maar omdat ik op 1 januari officieel 25 in jaar in dienst was bij mijn werkgever vond ik dat ik dit keer mezelf wel iets extra’s mocht gunnen. Gelukkig kon ik de fles een paar weken eerder al reserveren bij Wijnhuis Oss. Het was immers de laatste die er stond…


De Zuidam Distilleerderij in Baarle Nassau bracht onder het Millstone label al diverse mooie whisky’s uit. Verschillende expressies in de standaard range maar ook een groeiend aantal “specials”. Ik heb al een aantal van deze mooie bottelingen kunnen proeven en ik bezocht samen met Peter ook al ooit de distilleerderij. inmiddels wordt er hard aan de weg getimmerd met nieuwe stills, een nieuw warehouse nog meer grootse plannen.

Eén van de specials die afgelopen jaar op de markt kwamen was deze bijna 20yo Special #9. De whisky werd gedistilleerd op 25 oktober 1996 en werd te rijpen gelegd in een Oloroso Sherry hogshead. Op 2 september 2016 volgde botteling in 300 flessen. Er werd geen kleuring of koude filtering toegepast. Ook werd er niet verdund. De vatsterkte betreft 49,4%.

  • Neus: Koffie, Haagse Hopjes, pure chocolade. Zoete geuren van gedroogd fruit.  Kruidig, maggi en bleekselderij. Leer en boenwas.
  • Smaak: Kruidige start. Een bittertje van sterke koffie en pure chocolade. Dan komen de zoete tinten door van gedroogd fruit als dadels en pruimen. Ook een hint van rijpe zwarte kersen.
  • Afdronk: Lang en zeer prettig van smaak. Zoet met een mooi bittertje.

Dit is absoluut de mooiste Millstone die ik ooit in mijn glas heb gehad. Gelukkig heb ik nog wat in de fles zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *